Usein kysyttyä terveydenhuollosta
Potilastietojen oikaiseminen
Jos potilastiedoissasi on virheitä, voit pyytää niiden oikaisemista. Oikaisupyyntö esitetään siihen terveydenhuollon toimintayksikköön, jonka toiminnassa kirjatuista tiedoista on kysymys. Tarvittaessa voit pyytää neuvoja kyseessä olevan yksikön tietosuojavastaavalta tai potilasasiamieheltä.
Voit pyytää virheellisten tietojen oikaisemista. Pyyntö esitetään sille terveydenhuollon palvelujen tarjoajalle, jonka toiminnassa kirjatuista tiedoista on kysymys. Kela ei voi oikaista Omakannan kautta näkyviä kirjauksia.
Lue lisää Omakannasta Kanta-palvelun verkkosivuilla. Katso palvelun sivuilta myös Kanta-palveluja koskevat usein kysytyt kysymykset.
Tietosuojavaltuutetun toimivaltaan ei kuulu arvioida lääketieteellisen arvion oikeellisuutta. Tietosuojavaltuutettu ei sen vuoksi määrää korjattavaksi esimerkiksi diagnoositietoja. Tietosuojavaltuutettu ei voi määrätä oikaistavaksi potilastietoihin merkittyä lääketieteellistä arviota myöskään muualta saadun lääkärinlausunnon perusteella.
Jos potilas on tyytymätön saamaansa hoitoon tai terveydenhuollon ammattihenkilön toimintaan, hän voi tehdä potilaslaissa tarkoitetun muistutuksen kyseisen terveydenhuoltoyksikön johtavalle lääkärille tai vastaavalle.
Voit pyytää merkinnän täydentämistä omalla käsitykselläsi tapahtumien kulusta tai siitä, mitä olet kertonut. Useimmiten merkintään kirjattua tietoa ei tällaisessa tilanteessa kuitenkaan voida poistaa tai muuttaa. Näin on, jos kirjaus vastaa sitä käsitystä, mikä merkinnän laatineelle henkilölle on tapahtumahetkellä syntynyt. Tällaista tietoa ei lähtökohtaisesti pidetä potilastietojen käyttötarkoituksen kannalta virheellisenä, koska terveydenhuollon ammattihenkilöllä on nimenomaan velvollisuus kirjata potilasasiakirjoihin omat havaintonsa.
Tietosuojavaltuutettu on suositellut merkinnän täydentämistä potilaan käsityksellä tapahtumien kulusta tai potilaan kertomista asioista erityisesti silloin, jos potilaan näkemyksen mukainen kuvaus olisi voinut tai voisi jatkossa vaikuttaa potilaan hoitoa koskeviin ratkaisuihin. Merkintään täydennettävän tiedon tulee olla potilastietojen käyttötarkoituksen kannalta tarpeellista.
Tietojen luovuttaminen
Potilastiedot ovat salassa pidettäviä. Niitä voi luovuttaa sivulliselle eli muulle kuin samassa terveydenhuollon toimintayksikössä potilaan hoitoon tai siihen liittyviin tehtäviin osallistuville henkilöille joko potilaan suostumuksella tai silloin, jos oikeudesta tietojen luovuttamiseen tai saamiseen säädetään lainsäädännössä.
Tietojen luovuttaja on vastuussa siitä, että luovuttaminen tapahtuu lainmukaisesti. Tietoja pyytävältä taholta on tarvittaessa syytä pyytää lisätietoja esimerkiksi siitä, mihin tarkoitukseen tietoja tarvitaan sekä minkä lain säännöksen perusteella tietoja pyydetään.
Potilastiedot ovat salassa pidettäviä, eikä niitä saa luovuttaa sivulliselle ilman potilaan suostumusta tai luovuttamiseen oikeuttavaa lain säännöstä. Myös potilaan omaiset ovat sivullisia, eikä heillekään yleensä voida luovuttaa potilastietoja ilman potilaan suostumusta.
Jos täysi-ikäinen potilas ei pysty päättämään hoidostaan esimerkiksi mielenterveyden häiriön, kehitysvammaisuuden tai muun syyn vuoksi, ennen tärkeän hoitopäätöksen tekemistä on kuultava potilaan laillista edustajaa, lähiomaista tai muuta läheistä sen selvittämiseksi, millainen hoito parhaiten vastaisi potilaan tahtoa. Hoitoon on tällöin saatava potilaan laillisen edustajan, lähiomaisen tai muun läheisen suostumus. Jotta tällainen henkilö kykenee arvioimaan suostumuksen antamista, hänellä on oikeus saada kuulemista ja suostumuksen antamista varten tarpeelliset tiedot potilaan terveydentilasta.
Jos alaikäinen potilas ei kykene itse päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen huoltajansa tai muun laillisen edustajansa kanssa. Tällä on silloin oikeus saada selvitys alaikäisen lapsensa terveydentilasta, hoidon merkityksestä, eri hoitovaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista sekä muista hänen hoitoonsa liittyvistä seikoista, joilla on merkitystä päätettäessä lapsen hoidosta.
Jos alaikäinen potilas ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen itsensä kanssa. Alaikäinen potilas voi tällöin kieltää terveydentilaansa ja hoitoansa koskevien tietojen antamisen huoltajalleen tai muulle lailliselle edustajalleen.
Kuolleen potilaan terveyden- ja sairaanhoitoa koskevia tietoja voidaan luovuttaa henkilölle, joka tarvitsee niitä tärkeiden etujensa ja oikeuksiensa selvittämiseen ja toteuttamiseen. Tietopyyntö tulee esittää kirjallisesti ja perusteltuna asianomaiselle terveydenhuollon toimintayksikölle tai ammattihenkilölle. Tässä tapauksessa tietoja voi saada myös muu henkilö kuin omainen.
Laissa kuolemansyyn selvittämisestä säädetään erikseen omaisen oikeudesta saada tietoja asiakirjoista, jotka koskevat kuolinsyyn selvittämistä.
Voit saada tiedon siitä, kuka on käyttänyt tai kenelle on luovutettu sinua koskevia potilastietoja. Pyyntö esitetään kirjallisesti sille terveydenhuollon palvelujen antajalle, jonka toiminnassa epäilet perusteettoman käsittelyn tapahtuneen. Tiedot annetaan lokirekisterin perusteella viivytyksettä ja maksutta.
Tietoja ei ole mahdollista saada, jos niiden antamisesta saattaisi aiheutua vakavaa vaaraa potilaan terveydelle tai hoidolle tai jonkun muun oikeuksille. Kahta vuotta vanhempia käsittelyä koskevia tietoja voi saada vain erityisestä syystä.
Jos katsot, että sinua koskevia potilastietoja on käytetty tai luovutettu ilman riittäviä perusteita, tietoja käyttäneen tai tietoja saaneen palvelujen antajan on annettava sinulle pyynnöstä selvitys tietojen käytön tai luovuttamisen perusteista.
Tämä oikeus perustuu lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä. Tietosuojavaltuutettu ei ole toimivaltainen arvioimaan tämän oikeuden toteutumista tai määräämään näitä tietoja annettavaksi potilaalle.
Jos sinulla on syytä epäillä, että potilastietojen käsittelyssä on tapahtunut rikos, voit kääntyä asiassa poliisin puoleen.
Potilasvahinkolain mukaan Potilasvakuutuskeskuksella on oikeus saada sellaiset tiedot, joita tarvitaan korvauksen perusteen ja korvausvelvollisuuden laajuuden määrittämiseen. Oikeuteen ei vaikuta se, mitä salassapitovelvollisuudesta tai henkilörekisteritietojen luovuttamisesta muualla säädetään.
Potilasvakuutuskeskukselle ei saa luovuttaa tietoja, jotka ovat potilasvahinkoasian käsittelemisen kannalta tarpeettomia. Esimerkiksi potilaan koko sairauskertomuksen saa luovuttaa Potilasvakuutuskeskukselle vain poikkeustapauksessa.
Tietosuojavaltuutetun vakiintuneen ratkaisukäytännön mukaan käyttäjälokitiedot eivät koske sitä henkilöä, jonka tietojen käytönvalvonnassa ne kertyvät. Käyttäjälokitiedot kuvaavat esimerkiksi henkilön tietoja käsitelleitä työntekijöitä. Yleisen tietosuoja-asetuksen 15 artiklassa säädetään rekisteröidyn oikeudesta saada pääsy häntä itseään koskeviin tietoihin. Koska lokitiedot eivät koske sitä henkilöä, jota koskevien tietojen käytönvalvonnassa ne syntyvät, ei tällä henkilöllä ole oikeutta saada lokitietoja tämän niin sanotun tarkastusoikeuden nojalla.
Potilaan ja sosiaalihuollon asiakkaan oikeudesta lokitietoihin on erityisesti säädetty asiakastietolaissa eli laissa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä (159/2007). Voit saada tiedon siitä, kuka on käyttänyt tai kenelle on luovutettu sinua koskevia potilastietoja tai sosiaalihuollon asiakastietoja. Tietosuojavaltuutetulla ei ole toimivaltaa arvioida tämän oikeuden toteutumista tai määrätä näitä tietoja annettavaksi potilaalle tai asiakkaalle. Voit lukea lisää lokirekisterin tietojen luovuttamisesta usein kysyttyä terveydenhuollosta -osion kohdasta ”epäilen, että minua koskevia potilastietoja on käsitelty ilman perusteita”.
Lokitietoihin voidaan soveltaa myös julkisuuslain 11 §:n asianosaisen tiedonsaantisäännöstä, joka mahdollistaa myös salassa pidettävän tiedon saamisen viranomaisten lokeista. Tietosuojavaltuutetulla ei ole toimivaltaa arvioida julkisuuslakiin perustuvan tiedonsaantioikeuden toteutumista, eikä määrätä julkisuuslain perusteella pyydettyjä tietoja annettavaksi.
Potilastietojen poistaminen
Yleisen tietosuoja-asetuksen 17 artiklassa säädetään oikeudesta pyytää rekisterinpitäjää poistamaan rekisteröityä koskevia henkilötietoja. Myös potilas voi käyttää tätä oikeutta. Poistopyynnön hyväksyminen ei kuitenkaan usein ole mahdollista, koska potilastietoja on lain mukaan säilytettävä vähintään tietyn määräajan.
Et voi. Terveydenhuollon ammattihenkilöillä on velvollisuus laatia potilasasiakirjamerkinnät kaikista potilaan palvelutapahtumista. Nämä merkinnät on säilytettävä potilasasiakirja-asetuksen liitteenä olevassa taulukossa määritellyn ajan. Laissa säädetty velvollisuus käsitellä (käytännössä säilyttää) potilastietoja sulkee pois mahdollisuuden poistaa kaikki potilastiedot.
Myöskään yksittäistä, jotakin palvelutapahtumaa koskevaa merkintää ei voida poistaa kokonaan. Merkinnän sisältämät virheelliset kohdat sen sijaan voidaan oikaista, puutteelliset täydentää ja tarpeettomat poistaa. Virheellisyyttä, puutteellisuutta ja tarpeettomuutta arvioidaan suhteessa potilastietojen käyttötarkoitukseen. Arviointi tehdään merkinnän laatimishetkellä vallinneen käsityksen näkökulmasta.
Poistettavien tietojen on pitänyt olla tarpeettomia jo tietojen tallettamishetkellä. Tarpeettomuutta arvioidaan suhteessa potilastietojen käyttötarkoitukseen. Arviointi suoritetaan merkinnän laatimishetkellä vallinneen käsityksen näkökulmasta.
Potilastietojen käyttötarkoitus on potilaan hoidon järjestäminen, suunnittelu, toteuttaminen ja seuranta. Jos potilastietoihin on merkitty sellaisia seikkoja, joiden tarpeellisuutta ei voida perustella tämän käyttötarkoituksen näkökulmasta, pitää nämä seikat poistaa potilastiedoista. Tietosuojavaltuutetun ratkaisukäytännön mukaan tällaisia tietoja ovat esimerkiksi potilasta leimaavat tiedot tai muulla tavalla asiattomat merkintöjen kohdat.
Tarpeettomina tietoina ei voida lähtökohtaisesti pitää sellaisia seikkoja, jotka terveydenhuollon ammattihenkilö on ammattitaitonsa perusteella tekemän arvion mukaisesti kirjannut potilastietoihin. Tällaisia tietoja ei lähtökohtaisesti voida poistaa potilastiedoista silloinkaan, jos kyseessä olevat seikat ovat myöhemmin paljastuneet paikkansa pitämättömiksi.
Esitä pyyntö potilastietojen rekisterinpitäjälle siten, että pyynnöstä käy sanatarkasti ilmi, minkä kohdan potilastiedoistasi haluat poistettavan. Perustele pyyntösi.
Voit pyytää tarkempia ohjeita poistamisoikeuden käyttämisestä organisaation tietosuojavastaavalta.
Työterveyshuolto
Laskun maksajan eli työnantajan tulee voida varmistua siitä, että työterveyshuollon palveluita on käyttänyt työnantajan työntekijä ja että annetut palvelut kuuluvat työterveyshuoltosopimuksen piiriin. Potilastiedot ovat kuitenkin salassa pidettäviä. Työterveyspalveluja koskevassa sopimuksessa on syytä riittävän yksiselitteisesti määritellä, miten laskutusmenettelyissä huomioidaan salassapitovaatimukset.
Tietosuojavaltuutettu suosittelee, että laskutuksen oikeellisuuden varmistamiseksi työterveyshuolto liittää laskuun erillisen nimilistan niistä työntekijöistä, jotka ovat laskutusjaksolla käyttäneet työterveyshuoltopalveluja, ja erillisen lukumääräisen listauksen niistä toimenpiteistä, joita on tehty (esim. 5 kpl verenpaineen mittauksia tai tyyppitietoina lääkärikäynti- tai laboratoriokäyntilukumäärät). Toimenpidetietojen ei tulisi olla yhdistettävissä tiettyyn työntekijään. Laskutuskauden pidentäminen on perusteltua, jos vain yksi tai muutama työntekijä on käyttänyt työterveyshuoltopalveluja laskutuskaudella ja tiettyä henkilöä koskevat tiedot ovat yhdistettävissä toimenpiteisiin.
Vaihtoehtoisesti työterveyshuolto voi luovuttaa työntekijää koskevat tiedot siten, että laskusta ilmenee vain suoritteen tyyppitieto (esim. lääkärikäynti, laboratoriokäynti) siten, että se ei paljasta sairauden tai ongelman laatua. Myös vastaanottokäynnin päivämäärä voidaan merkitä, jos se on laskutuksen oikeellisuuden varmistamiseksi sekä työsuhteen oikeuksien ja velvollisuuksien kannalta tarpeellinen tieto.
Jos työnantaja luovuttaa lääkärintodistuksen henkilöstöhallinnon rekisteristä työterveyshuoltoon, kyseessä on tietojen käyttötarkoituksen muutos ja tietojen luovuttaminen rekisterinpitäjältä toiselle rekisterinpitäjälle. Työnantaja saa luovuttaa työterveyshuoltoon työntekijän luovuttaman, tämän omaa työkykyä koskevan lääkärintodistuksen tai -lausunnon, jollei työntekijä ole kieltänyt luovuttamista. Muuten salassa pidettäviä tietoja voidaan luovuttaa vain rekisteröidyn yksilöidyn suostumuksen perusteella. Työntekijää täytyy informoida etukäteen oikeudesta vastustaa tietojen käsittelyä.
Reissuvihkot
Reissuvihkojen käyttö ei ole kiellettyä, mutta rekisterinpitäjän on huolehdittava siitä, että tietoja käsitellään turvallisesti lainsäädännön edellyttämällä tavalla.
Terveydenhuollon potilastiedot ja sosiaalihuollon asiakastiedot ovat salassa pidettäviä tietoja. Jo tieto siitä, että henkilö on potilaana terveydenhuollossa tai asiakkaana sosiaalihuollossa, on salassa pidettävä. Palveluntarjoajan on huolehdittava siitä, etteivät tiedot joudu sivullisten haltuun. Tietoja saa luovuttaa sivullisille ainoastaan lakiin perustuen tai asiakkaan/potilaan/hänen laillisen edustajansa suostumuksella.
Reissuvihkoon merkittyjen tietojen tietoturvallisuusriskien arviointiin vaikuttavat muun muassa
- millaisia tietoja reissuvihkoon kirjoitetaan
- kuinka todennäköistä on, että tiedot voisivat joutua sivullisen haltuun.
Rekisterinpitäjän on annettava riittävästi perehdytystä ja ohjeita henkilöstölle siitä, mihin tarkoitukseen ja millä tavalla henkilötietoja käsitellään. Tietosuojavaltuutettu suosittaa tietoturvallisten sähköisten palveluiden kehittämistä. Tietoturvallinen sähköinen reissuvihko voisi olla yksi vaihtoehto viestien välittämiseen. Rekisterinpitäjän ohjeistus voi parantaa myös paperisten reissuvihkojen tietoturvallisuutta.