Lasten tietosuojaoikeudet

Tietosuojaoikeudet kuuluvat jokaiselle lapselle ja nuorelle. Voit olla yhteydessä tietosuojavaltuutetun toimistoon, jos sinulla on kysymyksiä henkilötietojesi käsittelystä.

Henkilötietoja ovat esimerkiksi

  • nimesi
  • osoitteesi
  • syntymäpäiväsi
  • puhelinnumerosi
  • valokuvat ja videot, joista sinut voi tunnistaa
  • tiedot lääkärikäynneistäsi.

Missä tietojasi käsitellään?

Henkilötietojasi käsitellään monissa eri paikoissa, esimerkiksi koulussa ja harrastuksissa. Sinusta kerätään tietoja muun muassa silloin, kun osallistut järjestön tai yhdistyksen leireille tai kilpailuihin. Lääkärikäynnistä tallentuu vähintään käyntisi syy ja ajankohta.

Myös erilaiset yritykset käsittelevät henkilötietojasi, esimerkiksi silloin kun pelaat pelejä puhelimellasi tai pelitililläsi tai käytät sosiaalista mediaa.

Tietosuojavaltuutetun toimisto auttaa

Sinulla on oikeus tietää, missä ja miksi henkilötietojasi käsitellään. Sinulla on myös oikeus poistaa tai muuttaa tietojasi. Näitä oikeuksia kutsutaan tietosuojaoikeuksiksi.

Jos tarvitset apua henkilötietojesi poistamisessa tai muuttamisessa, voit pyytää apua tietosuojavaltuutetun toimistosta.

Aina kaikkia tietojasi ei voida poistaa tai muuttaa, vaikka niin haluaisitkin. Silloin me tietosuojavaltuutetun toimistossa lupaamme varmistaa, että henkilötietojasi ei kuitenkaan käsitellä ilman syytä.

Monessa asiassa lasta tai nuorta edustavat hänen vanhempansa, mutta sinulla on omiakin oikeuksia. Joskus sinä ja vanhempasi voitte olla eri mieltä siitä, miten tietojasi tulee käsitellä. Silloin meidän tehtävämme tietosuojavaltuutetun toimistossa on ottaa kantaa siihen, miten sinun etusi toteutuu parhaiten.

Yhteystietomme:

Puhelinneuvonta: 029 56 66777

Puhelinneuvontamme on auki tiistaista torstaihin kello 9.00–11.00.

Sähköposti: [email protected]

Huolehdimme lapsen tietosuojaoikeuksien ja lapsen edun toteutumisesta

Laissa nimeltä tietosuoja-asetus todetaan, että erityisesti lasten ja nuorten henkilötietoja on suojattava. Meidän tehtävämme tietosuojavaltuutetun toimistossa on valvoa, että sinun tietosuojaoikeutesi toteutuvat Suomessa.

Lapsen edun ensisijaisuudesta säädetään Suomea sitovissa kansainvälisissä sopimuksissa ja Suomen kansallisissa laeissa. Meidän tehtävämme viranomaisina on varmistaa, että kaikkia sinulle kuuluvia oikeuksia noudatetaan. Pidämme huolta siitä, että otamme toiminnassamme huomioon aina ensin lapsen edun.

Me tietosuojavaltuutetun toimistossa huolehdimme myös siitä, että sinun oikeutesi ja etusi toteutuvat tulevaisuudessakin niissä laeissa, joissa kerrotaan henkilötietojen käsittelyn säännöistä Suomessa.