Onko tietosuojaoikeuksiasi loukattu?

Tietosuojaoikeudet auttavat sinua hallitsemaan omia tietojasi. Jos haluat käyttää oikeuksiasi, ole aina ensin yhteydessä henkilötietojasi käsittelevään yritykseen tai organisaatioon eli rekisterinpitäjään. Jos rekisterinpitäjällä on tietosuojavastaava, voit lähettää pyyntösi hänelle.

Rekisterinpitäjän on vastattava pyyntöösi ilman aiheetonta viivytystä ja viimeistään yhden kokonaisen kalenterikuukauden kuluessa. Jos rekisterinpitäjä ei aio noudattaa pyyntöäsi, sen on vastauksessaan perusteltava kieltäytymisensä.

Mitä tietosuojavaltuutettu voi tehdä?

Tietosuojavaltuutettu voi joissakin tapauksissa määrätä rekisterinpitäjän toteuttamaan pyyntösi.

Ota yhteyttä tietosuojavaltuutettuun vasta sitten, jos rekisterinpitäjä kieltäytyy pyynnöstäsi eikä kieltäytymiselle ole mielestäsi perusteita. Tietosuojavaltuutettu ei lähtökohtaisesti ota kantaa sellaisiin tapauksiin, joissa rekisterinpitäjään ei ole oltu itse yhteydessä.

Pyyntösi perusteella tietosuojavaltuutetun toimisto harkitsee tarpeellisia toimenpiteitä. Ilmoitamme sinulle asian etenemisestä ja ratkaisusta.

Huomaathan, että tietosuojavaltuutettu ei toimi esitutkintaviranomaisena. Jos epäilet, että asiassa on tapahtunut sinuun kohdistuva rikos (kunnianloukkaus, petos, salakuuntelu tai -katselu, yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen tms.), ole ensisijaisesti yhteydessä paikalliseen poliisiin. Tietosuojavaltuutettu voi siirtää asian poliisin käsiteltäväksi, mutta se ei yleensä ole kannaltasi nopein vaihtoehto.

Tietosuojavaltuutettu ei toimi asiamiehenä eikä esimerkiksi voi vaatia vahingonkorvausta puolestasi. Yksityisoikeudelliset vaatimukset esitetään tuomioistuimille.

Tietosuojavaltuutettu ei ota kantaa siihen, mikä tieto on julkinen ja mikä salassa pidettävä. Jos viranomainen on toiminut vastoin julkisuuslakia, toimivaltainen valvontaviranomainen voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi eduskunnan oikeusasiamies tai valtioneuvoston oikeuskansleri.

Työelämää koskeviin kysymyksiin tietosuojavaltuutettu ottaa kantaa vain niiltä osin kuin kyse on henkilötietojen käsittelystä.

Varmista, voiko tietosuojavaltuutettu auttaa

Vastaa seuraaviin kysymyksiin ja pääset sivulle, jolla kerrotaan, voiko tietosuojavaltuutettu auttaa sinua asiassasi. Tämä testi on tehty sinun avuksesi. Vastauksiasi ei tallenneta.

Siirry kysymyksiin