Hoppa till innehåll

Den årliga dataskyddsenkäten om elektroniska recept har publicerats

TSV
Utgivningsdatum 15.1.2018 15.21
Nyhet

FPA publicerade den 15 januari den årliga dataskyddsenkäten om behandling av elektroniska recept. Dataskyddsenkäten görs i samarbete med dataombudsmannens byrå och Institutet för hälsa och välfärd. Enkäten genomförs elektroniskt och kan besvaras på finska eller svenska.

En länk till enkäten har 15.1.2018 skickats via e-post till den dataskyddsansvariga som organisationen meddelat via Kanta-tjänsternas Extranät. Svarstiden går ut 2.2.2018.

De verksamhetsenheter inom social- och hälsovården samt de apotek som har anslutit sig till Recepttjänsten är skyldiga att följa och övervaka behandlingen av Receptcentrets uppgifter i sin egen organisation. Anvisningar om uppföljningen och övervakningen finns på Extranätet. De finns i avdelningen Dataskydd under namnet Anvisningar för organisationer om övervakning av eRecept (endast på finska: eReseptin valvontaohje organisaatioille).

Som ett led i uppföljningen ska organisationer som anslutit sig till Recepttjänsten årligen lämna en utredning om hur organisationen övervakat behandlingen av Receptcentrets uppgifter samt om andra frågor som rör informationssäkerhet och dataskydd i samband med elektroniska recept. Besvarandet av den årliga dataskyddsenkäten fungerar som organisationernas utredning till FPA om behandlingen av uppgifter och om övriga åtgärder som rör informationssäkerhet och dataskydd i samband med recept.

Enkätresultaten ger FPA, dataombudsmannens byrå och Institutet för hälsa och välfärd värdefull information om läget i fråga om dataskyddet och om hur den dataskyddsansvarigas uppgifter sköts inom social- och hälsovårdssektorn. På det här sättet kan vi utveckla uppföljningen och övervakningen av behandlingen av uppgifter samt de allmänna dataskyddsanvisningarna.

Frågor och respons kan skickas via e-post till asiakaspalvelu(at)kanta.fi

Tillbaka till toppen