Hyppää sisältöön

Asiakkaista ei saa heidän tietämättään kerätä henkilötietoja tarkkailemalla

Julkaisuajankohta 6.8.2021 12.19
Tiedote

Tietosuojavaltuutettu on varoittanut ilmanvaihtoyritystä siitä, että henkilötietojen kerääminen asiakkaita tarkkailemalla ilman, että käsittelystä kerrottaisiin rekisteröidyille, olisi tietosuojalainsäädännön vastaista. Tietojen kerääminen ja käyttäminen edellyttäisi myös lainmukaista käsittelyperustetta.

Rekisterinpitäjän verkkosivuilla on ollut näkyvissä lomake, jossa oli varattu tila talotyyppiä ja ilmanvaihtojärjestelmää koskevien tietojen lisäksi esimerkiksi tiedoille asiakkaan parisuhdedynamiikasta, rahatilanteesta ja elämäntilanteesta.

Rekisterinpitäjän antaman selvityksen mukaan yrityksen verkkosivuilla julkaistu lomake oli kehitysvaiheessa, ja siinä näkyvät kysymykset olivat satunnaisia täytekysymyksiä, joita lomakkeen kehittäjä käytti apuna lomakkeen suunnittelutyössä. Lomake oli ollut tahattomasti näkyvillä muutaman päivän ajan. Rekisterinpitäjän mukaan lomaketta ei ole käytetty missään vaiheessa esimerkiksi asiakaskäynneillä tietojen keräämiseen.

Henkilötietojen keräämisestä on kerrottava rekisteröidylle läpinäkyvästi

Tietosuojavaltuutettu varoittaa, että asiakkaista tarkkailemalla kerättyjen henkilötietojen käsittely olisi tietosuojalainsäädännön vastaista, jos tietojen keräämisestä  ei kerrota rekisteröidyille, eikä käsittelylle ole lainmukaista perustetta.

Jos rekisterinpitäjä keräisi tietoa asiakkaista heitä tarkkailemalla ja siitä etukäteen kertomatta, se rikkoisi yleisen tietosuoja-asetuksen mukaista läpinäkyvyyden periaatetta. Henkilötietojen käsittelyn on oltava avointa, ja rekisterinpitäjän on kerrottava rekisteröidylle ymmärrettävästi ja oikea-aikaisesti, miten henkilötietoja kerätään ja käytetään.

Tietojen keräämisestä tarkkailun avulla on kerrottava niin, ettei henkilötietojen käsittely tule rekisteröidylle yllätyksenä. Rekisteröidyn on voitava välttää tarkkailtavaksi joutuminen ja käyttää tietosuojaoikeuksiaan.

Päätös ei ole vielä lainvoiminen.

Tietosuojavaltuutetun päätös Finlexissä

Lisätietoja:

Apulaistietosuojavaltuutettu Heljä-Tuulia Pihamaa, helja-tuulia.pihamaa(at)om.fi, puh. 029 56 66787

Sivun alkuun