Usein kysyttyä tietojärjestelmistä
Tietosuojavaltuutetun vakiintuneen ratkaisukäytännön mukaan käyttäjälokitiedot eivät koske sitä henkilöä, jonka tietojen käytönvalvonnassa ne kertyvät. Käyttäjälokitiedot kuvaavat esimerkiksi henkilön tietoja käsitelleitä työntekijöitä. Yleisen tietosuoja-asetuksen 15 artiklassa säädetään rekisteröidyn oikeudesta saada pääsy häntä itseään koskeviin tietoihin. Koska lokitiedot eivät koske sitä henkilöä, jota koskevien tietojen käytönvalvonnassa ne syntyvät, ei tällä henkilöllä ole oikeutta saada lokitietoja tämän niin sanotun tarkastusoikeuden nojalla.
Potilaan ja sosiaalihuollon asiakkaan oikeudesta lokitietoihin on erityisesti säädetty asiakastietolaissa eli laissa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä (159/2007). Voit saada tiedon siitä, kuka on käyttänyt tai kenelle on luovutettu sinua koskevia potilastietoja tai sosiaalihuollon asiakastietoja. Tietosuojavaltuutetulla ei ole toimivaltaa arvioida tämän oikeuden toteutumista tai määrätä näitä tietoja annettavaksi potilaalle tai asiakkaalle. Voit lukea lisää lokirekisterin tietojen luovuttamisesta usein kysyttyä terveydenhuollosta -osion kohdasta ”epäilen, että minua koskevia potilastietoja on käsitelty ilman perusteita”.
Lokitietoihin voidaan soveltaa myös julkisuuslain 11 §:n asianosaisen tiedonsaantisäännöstä, joka mahdollistaa myös salassa pidettävän tiedon saamisen viranomaisten lokeista. Tietosuojavaltuutetulla ei ole toimivaltaa arvioida julkisuuslakiin perustuvan tiedonsaantioikeuden toteutumista, eikä määrätä julkisuuslain perusteella pyydettyjä tietoja annettavaksi.