Usein kysyttyä mobiilipaikannuksesta
Viestintäverkon avulla käyttäjä on tavoitettavissa paikasta riippumatta. Jotta soittajan ja vastaanottajan välillä voidaan muodostaa yhteys, viestintäverkossa on jatkuvasti ylläpidettävä tietoa kännykän kulloisestakin sijainnista tukiaseman tarkkuudella. Viestintä sellaisenaan edellyttää paikannusta.
Paikannuspalvelu tarkoittaa viestintäverkon avulla saatavan sijaintitiedon käsittelyä lisäarvopalvelun tarjoamiseksi muuhun kuin viestinvälitykseen. Tässä ei tarkoiteta muilla tekniikoilla toteutettua paikannusta, kuten satelliittipaikannusta (esim. GPS).
Paikannuspalvelut voivat olla tyypillisesti sijaintitietoon perustuvia sisältöpalveluja (esim. missä on lähin apteekki) tai käyttäjän tai esineen paikantamista (esim. missä kaverit tai kuljetusautot ovat).
Sijaintitiedon käsittely siihen perustuvien palvelujen tuottamiseksi edellyttää paikannettavan suostumusta. Annettu suostumus voidaan myös peruuttaa. Ilman suostumusta ihmisiä voidaan paikantaa vain hätätapauksissa poliisin tai pelastusviranomaisen määräyksestä.
Suostumuksen ei tarvitse olla kirjallinen. Olennaista on se, että käyttäjä ymmärtää palvelun hyväksyessään siihen sisältyvän paikannuksen. Kun paikannuspalvelun tarkoituksena on seurata henkilön liikkumista, on suostumuksen olemassaolo pystyttävä jatkuvasti todentamaan.
Liittymän tilaaja voi myös kieltää operaattoria käsittelemästä paikkatietoja paikannukseen. Silloin paikannuspalveluja ei voida tuottaa liittymään, vaikka palvelukohtainen suostumus olisi annettu.
Suostumuksen hankkii lisäarvopalvelun tarjoaja. Palveluntarjoajan nimen ja yhteystietojen on oltava helposti saatavilla. Lisäksi palveluntarjoajan on kerrottava etukäteen paikkatiedon tarkkuudesta, käyttötarkoituksista, paikannuksen kestosta ja siitä, voidaanko paikkatietoja luovuttaa kolmannelle osapuolelle.
Hätäpuhelut voidaan paikantaa, vaikka paikannettava ei ole antanut siihen suostumustaan tai on kieltänyt paikkatietojensa käsittelyn. Paikannuksen kohteena voi olla liittymä, josta hätäpuhelu on tullut, tai muu liittymä, jos käyttäjä on hätäviranomaisen perustellun käsityksen mukaan ilmeisessä hädässä tai välittömässä vaarassa.