Hyppää sisältöön

Julkaisimme ohjausta toisiolaissa säädetystä viranomaisten selvitysvelvollisuudesta

Julkaisuajankohta 8.5.2023 13.21
Uutinen

Tietosuojavaltuutetun toimisto on koonnut verkkosivuilleen vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin toisiolaissa säädetystä selvitysvelvollisuudesta tietolupakäsittelystä vastaaville viranomaisille. Tietolupakäsittelystä vastaavien viranomaisten on toimitettava tietosuojavaltuutetun toimistolle selvitys toisiolain nojalla suorittamastaan tietojen käsittelystä ja lokirekisteriin tallennettujen tietojen käsittelystä vähintään kerran vuodessa.

Viranomaisten selvitysvelvollisuudella turvataan henkilötietojen käsittelyn laillisuutta ja rekisteröityjen oikeusturvaa. Verkkosivuillemme on koottu tietoa siitä, keitä selvitysvelvollisuus koskee, milloin ja miten selvitys on toimitettava sekä mitä selvityksen tulee sisältää. Selvitys voi kattaa esimerkiksi yhden kalenterivuoden. Sen toimittamiselle ei ole erityistä määräaikaa.

Tietolupakäsittelystä vastaavia viranomaisia ovat Tietolupaviranomainen eli Findata, sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kela, Valvira, Fimea, aluehallintovirastot, Työterveyslaitos, Digi- ja väestötietovirasto, Tilastokeskus, Eläketurvakeskus sekä sosiaali- ja terveydenhuollon julkiset palvelunjärjestäjät.

Kysymyksiä ja vastauksia verkkosivuilla päivitetään tarpeen mukaan. Sisältö on myöhemmin saatavilla myös ruotsiksi.

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin toisiolaista

Lue myös:

Laki sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä (toisiolaki) Finlexissä

Sivun alkuun