Hyppää sisältöön

Pidätkö lentämisestä?

Julkaisuajankohta 5.3.2019 12.19
Kolumni
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio

Monilla meistä lentäminen kuuluu osaksi työnkuvaa, mutta ainakaan minusta se ei ole kovinkaan mukavaa eikä ekologista. Henkilötietojen suojan ja lentämisen välillä on yllättävänkin monta yhtymäkohtaa – matkustajatietojärjestelmä (PNR), dronet, body scannerit, kanta-asiakasohjelmat ja vaikka mitä.

Kuitenkin hieraisin silmiäni huomatessani CNN:n uutissivustolla 2.3.2019 julkaistun artikkelin lentokoneiden viihdekeskukseen (inflight entertainment system, IFE) asennetuista valvontakameroista. Artikkelissa kertojana toiminut henkilö totesi, että kameran oli huomannut hänen vaimonsa, joka tunsi olonsa kovinkin epämiellyttäväksi joutuessaan olemaan koko matkan ajan ”digitaalisen silmän” katseen alla.  

Turvallisuusalalla itsekin toiminut tarinan päähenkilö kuvaili useita mahdollisuuksia väärinkäytöksiin. Juttuun liittyvä lentoyhtiö myönsi kamerajärjestelmän olemassaolon mutta kertoi, ettei sitä oltu kytketty päälle. Järjestelmän lentoyhtiölle toimittanut yhdysvaltalainen yhtiö on kertonut tekevänsä yhteistyötä biometrisiin tunnisteisiin erikoistuneen toisen yhtiön kanssa. Järjestelmää on sittemmin kehitetty niin, että siihen on integroitu myös mikrofoni ja kovaääninen. Lentokoneet ovat nykyään yhteydessä nettiin, joten tietoturvahaaste ei ole tässäkään yhteydessä ainoastaan paikallinen.

Käsillä on taas tyypillinen tilanne. Joku on kehittänyt kaupallisen sovelluksen, kun kerran teknologia on olemassa. Sitten sille keksitään monia hyödyllisiä käyttökohteita, kuten mahdollisuus keskustella lennon aikana kanssamatkustajien kanssa, vaikka keskustelu ehkä tallentuukin jonnekin. Toiset taas ovat kovasti huolissaan yksityisyydestään ja siitä, että kameran kuvaamat tapahtumat leviävät kaikelle maailmalle.

Tietosuojamielessä näen asiassa ainakin seuraavat kysymykset; onko matkustajalla itsellään oikeus tietää ja päättää kameran olemassaolosta ja päällekytkemisestä. Monihan aiheestakin liimaa tietokoneensa kameran päälle tarran. Samoin matkustajalla on aina oikeus tietää, kuka, miten ja miksi.

Oman kysymyksensä aiheuttaa tietysti sovellettavan maan laista päättäminen. Kun aasialaisen maan lentoyhtiön kone on kytketty internetiin ja lentää Euroopassa, minkä maan lakia sovelletaan?

Sitokaa turvavyönne. Tervetuloa tietosuojan kiehtovaan maailmaan!

Lue CNN:n koko artikkeli

Sivun alkuun