Valikko
FI

Tietosuoja ja innovaatiot

18.9.2019 9.32
Kolumni
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Olette varmaankin kuulleet ainakin silloin tällöin kommentteja, joiden mukaan tietosuoja estää innovaatiotoimintaa ja antaa amerikkalaisille toimijoille tarpeettomasti kilpailuetua eurooppalaisiin nähden. Tätä näkemystä olen pyrkinyt vastustamaan. Tietosuojavaltuutetun toimiston visiona on, että tietosuoja on menestystekijä. Olemme olleet ylpeitä, että joskus parjatunkin GDPR:n myötä Eurooppa on ottanut globaalin johtajan roolin itselleen.

Nyt yhdysvaltalaiset toimijat käyvät haastamaan edellä mainitut, mielestäni virheelliset näkemykset kuten myös Euroopan johtajan roolin. Yhdysvaltalainen eri alojen yritysjohtajien liitto Business Roundtable (brt.org), lähetti 10. syyskuuta 51 johtajan allekirjoittaman kirjeen kongressin johtohenkilöille (pdf), kuten enemmistöjohtaja Mitch McConnellille ja puhemies Nancy Pelosille.

Kirjeessä kiirehditään lainsäätäjiä hyväksymään niin pikaisesti kuin mahdollista kattava tietosuojalaki, joka vahvistaa rekisteröityjen eli kuluttajien suojaa ja tarjoaa kansallisen lainsäädäntökehikon, joka puolestaan tekee jatkuvan innovaatiotoiminnan ja talouden kasvun digitaalisilla markkinoilla mahdolliseksi.

Kirjeen teksti sisältää useita herkkupaloja tietosuojaihmisille. Sen mukaan kuluttajien turva ja luottamus ovat olennaisia kirjeen allekirjoittajien liiketoimille. Henkilötietoja käsittelevien yritysten tulee kyetä täyttämään osoitusvelvollisuuden vaatimus (accountability) ja kuluttajilla tulee olla liittovaltion tasoisen tietosuojalain takaamat oikeudet. Allekirjoittajat korostavat lainsäädännön merkitystä innovaatiotoiminnan kannalta. Lopuksi he ilmoittavat valmiudestaan ottaa globaalin johtajuuden rooli itselleen.

Mitä tämä sitten voisi merkitä? Ensinnäkin, anteeksi, eräiden olisi syytä varmaankin tarkistaa asenteitaan. Toisekseen Euroopan olisi pidettävä tarkkaan silmällä sitä, minkälaiseen lainsäädäntötyöhön USA:ssa mahdollisesti ryhdytään. Tämä ajatukseni liittyy myös mm. tietojen siirtoon EU:n ulkopuolelle ja esimerkiksi pilviteknologian hyödyntämiseen. Kolmanneksi olisi kaiketi hyvä vastata tähän mahdolliseen haasteeseen!

Reijo Aarnio
tietosuojavaltuutettu