Hyppää sisältöön

Tietosuojan maailmankokous julkisti päätöksen verkko-oppimisalustoista sekä julkilausuman tekoälystä

Julkaisuajankohta 12.11.2018 12.37
Uutinen

Tietosuojaa ja yksityisyyden suojaa valvovien viranomaisten maailmankokous (ICDPPC) antoi lokakuun lopussa julkilausuman tekoälyn kehityksestä sekä päätöksen verkko-oppimisalustoista. Molemmat asiakirjat ovat nyt luettavissa myös tietosuojavaltuutetun toimiston verkkosivuilta.

Päätöksessään ICDPPC sanoo, että verkko-oppiminen tarjoaa uusia, tehokkaita ja innovatiivisia tapoja oppimiseen ja opetuksen järjestämiseen. Tähän sisältyy kuitenkin myös riskejä, jotka liittyvät henkilötiedon keräämiseen, käyttöön ja säilyttämiseen – erityisesti silloin, kun oppimisalustojen käyttäjiä ovat lapset ja nuoret. ICDPPC:n päätös sisältää toimenpidesuosituksia niin koulutuksen järjestäjille, e-oppimisalustojen kehittäjille kuin tietosuojaviranomaisillekin.

Tekoälyä koskevan julkilausuman mukaan tekoäly voi muun muassa tehostaa päätöksentekoa ja tuottaa uudenlaisia tapoja, joilla ihmiset voivat osallistua yhteiskunnan demokraattisiin prosesseihin. ICDPPC toteaa, että tekoälyyn ja koneoppimiseen perustuvien järjestelmien kehittämisen ja käytön tulee olla läpinäkyvää ja siinä on varmistettava yksittäisten ihmisten tietosuojan ja yksityisyyden suojan säilyminen. ICDPPC huomauttaa myös, että tekoälyn käyttö voi johtaa ei-toivottuihin seurauksiin, kuten tiettyjen ihmisryhmien syrjimiseen.

ICDPPC:n päätös verkko-oppimisalustoista (pdf)

ICDPCC:n julkilausuma tekoälystä (pdf)
 

Sivun alkuun