Hyppää sisältöön

Auton huoltotositteessa näkyvien henkilötietojen julkaisu verkossa ei ollut tietosuojasääntelyn mukaista

Julkaisuajankohta 24.8.2021 13.22
Tiedote

Autoliike on julkaissut verkossa myynti-ilmoitusten yhteydessä kuvat autojen huoltotositteista, joissa on ollut näkyvillä entisten omistajien nimi- ja osoitetietoja. Kuvissa näkyvien henkilötietojen julkaisu verkossa ei ole ollut tietosuojalainsäädännön mukaista, ja tietosuojavaltuutettu määräsi autoliikkeen muuttamaan käytäntöään. Omistajatiedot olisi pitänyt jättää pois esimerkiksi peittämällä ne verkkoon laitettavista kuvista.

Tietosuojavaltuutetun toimistolle kannellut henkilö kertoi pyytäneensä autoliikettä poistamaan hänen henkilötietonsa huoltotositteesta otetusta kuvasta, jonka yritys oli liittänyt verkossa julkaistuun auton myynti-ilmoitukseen. Autoliike oli suostunut poistamaan vain osan kuvassa näkyvistä henkilötiedoista.

Huoltotositteesta otetun kuvan julkaisulla on ollut tarkoitus osoittaa, että autoa on huollettu asianmukaisesti. Rekisterinpitäjä on perustellut käytäntöä sillä, että henkilötietojen näkymisestä ei sen mukaan ole ollut haittaa rekisteröidyille.

Huoltotietojen esittäminen ei edellytä auton omistajatietojen viemistä verkkoon

Julkaisemalla henkilötietoja sisältäviä kuvia huoltotositteista verkossa rekisterinpitäjä ei ole noudattanut yleisen tietosuoja-asetuksen tietojen minimointiperiaatetta tai oletusarvoisen ja sisäänrakennetun tietosuojan velvoitetta.

Tietosuojavaltuutettu katsoo, että auton entisten omistajien henkilötietojen näkyminen myynti-ilmoituksen yhteyteen laitettavassa kuvassa ei ole ollut tarpeellista auton huoltohistoriasta kertomiseksi.  Tietosuojavaltuutettu toteaa myös, että henkilötietojen julkaiseminen internetissä tarkoittaa käytännössä niiden luovuttamista ennalta määrittelemättömälle vastaanottajajoukolle.

Tietosuojavaltuutettu antoi rekisterinpitäjälle huomautuksen ja määräyksen muuttaa toimintatapa tietosuojasääntelyn mukaiseksi.

Päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Tietosuojavaltuutetun päätös Finlexissä

Lisätietoja:

Apulaistietosuojavaltuutettu Jari Råman, jari.raman(at)om.fi, puh. 029 566 6757

Sivun alkuun