Hyppää sisältöön

Britannian tietosuojaviranomainen tutkii, onko data-analytiikkaa käytetty poliittisiin tarkoituksiin – tietosuojavaltuutettu korostaa tietosuojan merkitystä demokraattisessa yhteiskunnassa

TSV
Julkaisuajankohta 22.3.2018 12.06 | Julkaistu suomeksi 22.5.2018 klo 10.34
Uutinen

Cambridge Analytica -yhtiön epäillään hyödyntäneen Facebookin käyttäjätietoja poliittisiin tarkoituksiin. Britannian tietosuojaviranomainen selvittää asiaa.

Epäilys data-analytiikan käytöstä poliittiseen kampanjointiin on myös muistutus siitä, että tietosuoja on välttämätön osa demokraattista yhteiskuntaa. "Tietosuoja ja viranomaiset lainvalvojina pyrkivät edistämään eurooppalaisia arvoja ja demokratiaa", tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo.

Myös toukokuusta alkaen sovellettavan tietosuoja-asetuksen tavoitteena on parantaa rekisteröityjen oikeuksia ja vastata uusiin digitalisaatioon liittyviin tietosuojakysymyksiin.

Euroopan tietosuojaviranomaiset tukevat asian tutkintaa

Euroopan tietosuojaviranomaiset tukevat Britannian tietosuojaviranomaisen tutkimusta. Euroopan tietosuojaviranomaisista koostuvan WP29-työryhmän puheenjohtaja Andrea Jelinek korostaa kannanotossaan, ettei henkilötietoja saa käyttää ja jakaa ilman täyttä läpinäkyvyyttä. Jelinekin mukaan tapauksella on kauaskantoisia seurauksia, jotka vaikuttavat yksilöiden tietosuojaan liittyviin oikeuksiin ja demokratiakehitykseen.

Asiaa käsitellään EU:n tietosuojaviranomaisten WP29-työryhmän seuraavassa kokouksessa 10.‒11. huhtikuuta.

Lisätietoja:

tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio, puh. 02956 66730, reijo.aarnio(at)om.fi

Britannian tietosuojaviranomaisen lausunto
WP29-työryhmän puheenjohtaja Andrea Jelinekin lausunto

Sivun alkuun