Hyppää sisältöön

Euroopan tietosuojaneuvosto selventää sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivin soveltamisalaan kuuluvia seurantatekniikoita

Julkaisuajankohta 21.11.2023 10.47
Uutinen

Euroopan tietosuojaneuvosto on julkaissut ohjeluonnoksen sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivin (niin sanotun ePrivacy-direktiivin) teknisestä soveltamisalasta. Ohje selventää, mitä teknisiä toimia, erityisesti uusia seurantatekniikoita, direktiivin 5 artiklan 3 kohta koskee. Ohjeluonnos on julkisella kuulemiskierroksella kuuden viikon ajan.

Ohje pureutuu erityisesti uusiin ja kehitteillä oleviin seurantatekniikoihin. ”Käyttäjien seuranta verkossa voi loukata vakavasti ihmisten yksityisyyttä. Uusien seurantatekniikoiden käyttöönotto perinteisten evästeiden rinnalle tai niiden vaihtoehtona on luonut uusia riskejä yksityisyyden suojalle”, tietosuojaneuvoston puheenjohtaja Anu Talus toteaa.

”Ohjeessa käsitellään erilaisia teknisiä ratkaisuja, kuten seurantalinkkejä ja -pikseleitä, paikallista käsittelyä ja yksilöllisiä tunnisteita. Tarkoituksena on varmistaa, että artiklassa säädettyjä suostumusvelvoitteita ei kierretä”, Talus sanoo.

Soveltamisalan selventämiseksi ohjeessa tarkastellaan keskeisiä artiklassa käytettäviä käsitteitä. Ohjeeseen sisältyy myös käytännön esimerkkejä yleisistä seurantateknologioista.

Ohjeessa käsitellään ainoastaan sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivin 5 artiklan 3 kohdan soveltamisalaa. Siinä ei oteta kantaa artiklassa säädettyihin poikkeuksiin tai siihen, miten suostumus tulisi kerätä.

Ohjetta voi kommentoida 28. joulukuuta saakka tietosuojaneuvoston verkkosivuilla:

Guidelines 2/2023 on Technical Scope of Art. 5(3) of ePrivacy Directive (englanniksi)

Lisätietoja:

​​​​​​​Euroopan tietosuojaneuvoston uutinen neuvoston verkkosivuilla: EDPB provides clarity on tracking techniques covered by the ePrivacy Directive (15.11.2023)

Päivitetty 22.11.2023 klo 12.05: Korjattu ePrivacy-asetus ePrivacy-direktiiviksi.

Sivun alkuun