Hyppää sisältöön

Henkilötunnusta ei saa nykyisinkään käyttää tunnistamiseen – tiukennuksia on kuitenkin harkittava

Julkaisuajankohta 28.10.2020 15.49
Tiedote

Tietosuojavaltuutettu on ottanut useasti kantaa siihen, että henkilöitä ei saa tunnistaa yksinomaan nimen ja henkilötunnuksen perusteella. Apulaistietosuojavaltuutettu Anu Talus haluaa selvittää, millaisia edellytyksiä olisi tiukentaa linjaa entisestään.

Henkilötunnusta ei ole tarkoitettu henkilöiden tunnistamiseen vaan yksilöimiseen. Henkilötunnusta ei tule käyttää tunnistamiseen, koska tunnus voi olla myös muiden kuin asianomaisen tiedossa. Henkilötunnusta tarvitaan, koska esimerkiksi samannimisiä henkilöitä voi olla useita.

Henkilötunnuksen avulla yksilöidään henkilöitä monenlaisissa tilanteissa, esimerkiksi laskujen perinnässä, palkanmaksussa ja terveydenhuollossa.

Henkilötunnuksen käyttötarkoituksista säädetään kansallisessa tietosuojalaissa. Laissa määritellään, missä tilanteissa toimijalla on oikeus käsitellä henkilötunnusta. Tietosuojavaltuutettu on linjannut näkemyksiään henkilötunnuksesta esimerkiksi lausunnossa, joka koski henkilötunnuksen uudistamista pohtineen työryhmän loppuraporttia.

Lisätietoja:

apulaistietosuojavaltuutettu Anu Talus (tietosuojavaltuutetun sijainen), anu.talus(at)om.fi, puh. 029 566 6766

Usein kysyttyä henkilötunnuksesta

Sivun alkuun