Hyppää sisältöön

Korkein hallinto-oikeus saattoi voimaan apulaistietosuojavaltuutetun päätöksen ja velvoitti Googlen poistamaan hakutuloslinkkejä

Julkaisuajankohta 20.3.2024 11.21
Tiedote

Korkein hallinto-oikeus on antanut ratkaisun yleisessä tietosuoja-asetuksessa säädetystä oikeudesta tulla unohdetuksi. Korkein hallinto-oikeus katsoi, että apulaistietosuojavaltuutettu oli voinut määrätä Googlen poistamaan uutismedioiden artikkeleihin johtavat hakutuloslinkit.

Henkilö oli pyytänyt Googlea poistamaan hakupalvelustaan useita hakutuloslinkkejä, jotka tulevat esiin hänen nimellään tehtävällä haulla. Linkit johtavat vuonna 2010 julkaistuihin artikkeleihin, joissa kerrotaan henkilön olevan etsintäkuulutettu. Google kieltäytyi poistamasta linkkejä.

Apulaistietosuojavaltuutettu määräsi kesäkuussa 2020 Googlen noudattamaan henkilön pyyntöä. Päätöksessä katsottiin, että artikkelien pääasiallisena aiheena on henkilöstä julkaistu etsintäkuulutus, eivät niinkään etsintäkuulutuksen taustalla olevat henkilön tekemät rikokset. Etsintäkuulutuksen voimassaolo oli päättynyt keväällä 2011, joten tiedon saatavilla olo ei ollut enää perusteltua. Hakukoneen ylläpitäjää voi pyytää poistamaan hakutulosten joukosta sellaiset hakutuloslinkit, joiden näkymistä ei voida pitää perusteltuna esimerkiksi ajan kulumisen vuoksi.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi apulaistietosuojavaltuutetun päätöksen Googlen valituksen perusteella, mutta korkein hallinto-oikeus asettui apulaistietosuojavaltuutetun kannalle ja kumosi hallinto-oikeuden päätöksen. Korkein hallinto-oikeus punnitsi yleisön oikeutta saada tietoja ja toisaalta henkilön oikeutta yksityisyyteen ja henkilötietojensa suojaan. Korkein hallinto-oikeus arvioi, ettei Google ollut esittänyt riittäviä perusteita sille, että yleisön oikeus saada tiedot henkilön nimellä haettaessa olisi syrjäyttänyt henkilön oikeuden yksityisyyden ja henkilötietojensa suojaan. Se totesi myös, että artikkelit löytyvät edelleen uutismedioiden verkkosivuilta sekä muilla hakusanoilla hakupalvelusta. Hakutuloslinkkien poistaminen vaikuttaa siten yleisön tiedonsaantioikeuteen suhteellisen vähän.


Lisätiedot: Tietosuojavaltuutettu Anu Talus, anu.talus(at)om.fi, puh. 029 566 6766

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu KHO:2024:34 korkeimman hallinto-oikeuden sivulla

Apulaistietosuojavaltuutetun päätös 3.6.2020 (pdf)

Usein kysyttyä hakutuloslinkkien poistamisesta

Sivun alkuun