Hyppää sisältöön

Pohjoismaiden tietosuojaviranomaiset jatkavat tiivistä yhteistyötä – tavoitteena vastuullisen digitaalisen ympäristön edistäminen

Julkaisuajankohta 18.10.2022 9.30
Tiedote

Pohjoismaiden tietosuojaviranomaiset kokoontuivat 13.–14. lokakuuta Helsingissä vuosittaiseen tapaamiseensa. Kokouksen yhteydessä antamassaan julkilausumassa tietosuojaviranomaiset korostavat pohjoismaisiin arvoihin perustuvan yhteistyön merkitystä ja sopivat yhteisistä käytännön toimenpiteistä.

Julkilausumassaan Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan, Islannin, Ahvenanmaan ja Färsaarten tietosuojaviranomaiset sopivat tulevasta yhteistyöstään. Pohjoismaiset tietosuojaviranomaiset tiivistävät käytännön tason yhteistyötä jakamalla tietoa ja parhaita käytäntöjään muun muassa lasten verkkopelaamiseen, julkisuuslainsäädäntöön, asioiden käsittelyyn ja eurooppalaiseen terveysdata-avaruuteen liittyvissä kysymyksissä.

- Pohjoismaisilla tietosuojaviranomaisilla on yhteinen päämäärä digitaalisen ympäristön turvallisuuden ja vastuullisuuden edistämiseksi. Pohjoismainen yhteistyö on yhteisille arvoille perustuva voimavara, jolla on huomattavaa merkitystä, tietosuojavaltuutettu Anu Talus sanoo.

Pohjoismaiden tietosuojaviranomaiset keskustelivat myös yleisen tietosuoja-asetuksen ja EU:n digitaalisten palvelujen säädöspaketin suhteesta. Julkilausumassaan ne korostavat, että tietosuojasääntelyn valvonnan ei tule pirstaloitua, ja peräänkuuluttavat riittävien resurssien tarvetta, mikäli tietosuojaviranomaisten tehtäviä lisätään.

Tapaamisessa tietosuojaviranomaiset sopivat lasten verkkopelaamiseen keskittyvän työryhmän perustamisesta. Lasten tietosuoja on yksi pohjoismaisten tietosuojaviranomaisten prioriteeteista. Ensimmäisessä vaiheessa työryhmän toiminta painottuu tiedon jakamiseen ja tietoisuuden lisäämiseen aiheesta. Myöhemmin voidaan tunnistaa myös mahdollisia yhteisiä tarpeita neuvonnalle ja valvonnalle.

Yhteistyön tiivistäminen eurooppalaista terveysdata-avaruutta koskevissa kysymyksissä vastaa yhteisiin pohjoismaisiin haasteisiin. Pohjoismaita yhdistävät ainutlaatuiset, laajamittaiset kansalliset terveysrekisterit ja monimutkainen kansallinen terveystietoja koskeva lainsäädäntö.

Tietosuojaviranomaisten pohjoismaisella yhteistyöllä on pitkät perinteet. Pohjoismaisia kokouksia on järjestetty vuodesta 1988 lähtien.

Helsingin julkilausuma (pdf, englanniksi)

Lisätietoja:

Tietosuojavaltuutettu Anu Talus, anu.talus(at)om.fi, puh. 029 566 6766​​​​​​​

Sivun alkuun