Hyppää sisältöön

Täydensimme koronarokotuksiin ja koronapassiin liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä

Julkaisuajankohta 17.3.2022 11.46
Uutinen

Olemme täydentäneet verkkosivujemme usein kysyttyä koronaviruksesta ja tietosuojasta -osiota uusilla vastauksilla koronapassista ja koronarokotteesta. Lisäsimme tietoa tilanteista, joissa tietoa koronarokotteesta pyydetään sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden työntekijöiltä tartuntatautilain väliaikaisen 48 a § -pykälän nojalla. Muistutamme myös, että koronapassia voidaan edellyttää ainoastaan vaihtoehtona rajoitustoimille.

Kun koronapassin voimassaolo tarkistetaan lukijasovelluksella, käsitellään terveydentilaa kuvaavia henkilötietoja. Koronapassin näyttämistä voidaan edellyttää vain vaihtoehtona voimassa oleville rajoitustoimille.

Verkkosivuilla tietoa sote-työntekijöiden rokotustiedon käsittelystä

Kun tartuntatautilain väliaikainen pykälä on voimassa, sosiaali- ja terveydenhuollon työnantaja voi käsitellä tietoa työntekijöiden koronarokotuksesta tai testituloksesta riittävän suojan varmistamiseksi covid-19-tautia vastaan. Riittävä suoja vaaditaan henkilöltä, joka työskentelee lähikontaktissa vakavalle covid-19-taudille alttiiden asiakkaiden tai potilaiden kanssa. Jos työntekijä ei lääketieteellisistä syistä voi ottaa rokotusta, hän voi osoittaa suojan tautia vastaan negatiivisella covid-19-laboratoriotestin tuloksella.

Sosiaali- ja terveysalan työnantaja voi hyödyntää toimintatapoja, joita sillä on jo käytössä rokotussuojan varmistamiseksi muissa tilanteissa. Työntekijä voi esimerkiksi näyttää työnantajalle todistuksen saadusta rokotteesta tai testituloksesta. Rokotteita ja sairastettua tautia koskevat tiedot pyydetään työntekijältä itseltään.

Työnantajan on säilytettävä tietoa rokotuksesta, sairastetusta taudista ja testituloksesta erillään muista henkilötiedoista. Tiedot on säilytettävä niin kauan kuin ne ovat tarpeen valvontaa varten, kuitenkin enintään kolmen vuoden ajan. Tietojen säilyttämisestä työnantajan lukuun voidaan sopia myös esimerkiksi työterveyshuollon kanssa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä koronaviruksesta ja tietosuojasta verkkosivuillamme

Lisätietoja:

Lisätietoa tartuntatautilain 48 a §:n soveltamisesta sote-palveluissa THL:n verkkosivuilla: Väliaikainen Tartuntatautilain 48 a pykälä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa

Tartuntatautilain 48 a § Finlexissä​​​​​​​

Sivun alkuun