Hyppää sisältöön

Tietosuojan Aulangon julistus: asiantuntijoista on huolehdittava muutosten keskellä

TSV
Julkaisuajankohta 27.11.2017 12.37 | Julkaistu suomeksi 22.5.2018 klo 10.35
Uutinen

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojaseminaari järjestettiin 21.‒22. marraskuuta Hämeenlinnan Aulangolla. Seminaarin aiheita olivat muun muassa sote-uudistukseen ja tietosuoja-asetukseen valmistautuminen sekä potilas- ja asiakastietojen käytönvalvonta. Seminaarissa korostettiin johdon ja tietosuojavastaavien työn merkitystä.

Tietosuojavaltuutettu antoi tietosuojajulistuksen seminaarin päätteeksi kuultuaan paikan päällä olleita tietosuojan ja sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoita.

Tietosuojan Aulangon julistus

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla on käynnissä mittava muutos, jonka vauhdittajina ovat palvelutuotannon uudistaminen (sote-uudistus), eurooppalaisen tietosuojan harmonisointiin tähtäävä tietosuoja-asetus ja teknologian kehitys.

Yhteiskuntamme panostaa paljon uuteen eurooppalaiseen ja kansalliseen lainsäädäntöön ja palveluiden integraatioon. Sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojaseminaarin osallistujat haluavat kuitenkin korostaa ammattihenkilöistä huolehtimisen tärkeyttä.

Seminaari korostaa, että

• tietosuoja on muutoksen menestystekijä. Se on nähtävä ensisijaisesti investointina, ei kuluna.

• Organisaatioiden johdon muutosjohtamisen osaaminen joutuu koetukselle erityisesti yhdentymisprosessien aikana.

• Asiantuntijoita, mukaan lukien it-asiantuntijoita, ei saa jättää muutoksessa yksin.

• Tietosuojavastaavien rooli johdon, työntekijöiden, potilaiden ja asiakkaiden apuna on yhä merkittävämpi. Tietosuoja ei ole vain tekninen asia.

• Tietosuoja ei saa olla arkea vaikeuttava asiakkaan palvelun este. On kuitenkin huomattava, että salassapidosta säädetään muualla kuin varsinaisessa tietosuojalainsäädännössä.

• Kanta-palveluihin liittyminen edesauttaa kokonaisuuden hallintaa. Tarvitaan tiekartta kokonaisuuden hallitsemiseksi.

• Tarvitaan myös tukea virheellisistä menettelytavoista poisoppimiseksi ja uusien tietoturvallisempien työskentelytapojen jalkauttamiseksi.

• EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) tulee, hallitse riskisi!

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojaseminaarissa ennätysmäärä osallistujia

Vuotuiseen seminaariin osallistui noin 360 tietosuojan parissa työskentelevää sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaista.

Tilaisuuden järjestäjinä toimivat tietosuojavaltuutetun toimiston sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojan ohjausryhmät (Tellu ja Sohvi). Ohjelman suunnittelusta vastasivat yhteistyössä tietosuojavaltuutetun toimisto, Suomen Kuntaliitto, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, Hämeenlinnan kaupunki ja FCG Koulutus.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojaseminaari järjestetään seuraavan kerran marraskuussa 2018.

Lisätietoja:

tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio, puh. 02956 66730, reijo.aarnio(at)om.fi

Sivun alkuun