Hyppää sisältöön

Tietosuojavaltuutettu Anu Talus on valittu Euroopan tietosuojaneuvoston puheenjohtajaksi

Julkaisuajankohta 25.5.2023 14.38
Tiedote

Suomen tietosuojavaltuutettu Anu Talus on valittu Euroopan tietosuojaneuvoston seuraavaksi puheenjohtajaksi. Euroopan tietosuojaneuvosto vastaa EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen sekä poliisi- ja rikosoikeusviranomaisia koskevan tietosuojadirektiivin yhdenmukaisesta soveltamisesta. Tietosuojaneuvosto voi muun muassa antaa EU- ja ETA-maiden tietosuojaviranomaisia sitovia päätöksiä, jos viranomaiset ovat erimielisiä EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen tulkinnasta.

Euroopan tietosuojaneuvosto (EDPB) valitsi uuden puheenjohtajan täysistunnossaan 25. toukokuuta Andrea Jelinekin puheenjohtajakauden päättyessä.  Puheenjohtaja valittiin viiden vuoden toimikaudeksi. Euroopan tietosuojaneuvoston puheenjohtaja edustaa tietosuojaneuvostoa ja valvoo sen tehtävien toteutumista.

”Euroopan tietosuojaneuvoston uudella puheenjohtajalla on edessään jännittäviä haasteita ja vankka perusta, jolle rakentaa. EU:n yleisestä tietosuoja-asetuksesta on tullut globaali virstanpylväs maailman kattavimpana tietosuojalakina”, Jelinek kertoo. 

”Olen kiitollinen ja otettu siitä, että kollegani äänestivät minut Euroopan tietosuojaneuvoston puheenjohtajaksi. Tietosuojaneuvoston tärkeänä tehtävänä on varmistaa, että kaikilla 450 miljoonalla eurooppalaisella on sama tietosuojan taso asuinpaikasta riippumatta”, Talus toteaa.

”EU:n yleinen tietosuoja-asetus täyttää tänään viisi vuotta. Toimintaympäristömme on jatkuvassa muutoksessa, ja osa äskettäin hyväksytystä EU:n digi- ja datalainsäädännöstä on päällekkäistä EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen kanssa. On tärkeää varmistaa, että tietosuojaan liittyvä oikeudellinen kehys on johdonmukainen ja Euroopan tietosuojaneuvoston toimivalta turvataan”, Talus sanoo.

Euroopan tietosuojaneuvoston varapuheenjohtaksi valittiin Irene Loizidou Nikolaidou. Toisena varapuheenjohtajana jatkaa aiemmin valittu Aleid Wolfsen. Hänen toimikautensa päättyy 15. toukokuuta 2024.

Anu Talus on toiminut tietosuojavaltuutettuna syksystä 2020 lähtien ja jatkaa tietosuojavaltuutetun tehtävässä myös Euroopan tietosuojaneuvoston puheenjohtajana. Hän on tietosuojavaltuutetun toimiston päällikkö ja edustaa Suomea Euroopan tietosuojaneuvostossa. Ennen nykyistä tehtäväänsä Talus on työskennellyt apulaistietosuojavaltuutettuna sekä oikeusministeriön lainsäädäntöneuvoksena ja EU-erityisasiantuntijana. Talus on koulutukseltaan oikeustieteen tohtori ja filosofian maisteri.

Lisätietoja:

Tietosuojavaltuutettu Anu Talus, anu.talus(at)om.fi, puh. 029 566 6766

Euroopan tietosuojaneuvoston tiedote: Anu Talus elected new Chair of the European Data Protection Board (englanniksi, 25.5.2023)

Euroopan tietosuojaneuvosto (EDPB) on riippumaton EU:n elin, joka koostuu EU:n kansallisista tietosuojaviranomaisista ja Euroopan tietosuojavaltuutetun edustajista. Myös ETA-maat Islanti, Norja ja Liechtenstein ovat tietosuojaneuvoston jäseniä. Euroopan tietosuojaneuvosto vastaa EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen sekä poliisi- ja rikosoikeusviranomaisia koskevan tietosuojadirektiivin yhdenmukaisesta soveltamisesta.

Sivun alkuun