Hyppää sisältöön

Euroopan tietosuojaneuvostolta kiistanratkaisupäätös Instagramista ja vastauksia TikTokia koskeviin kysymyksiin

Julkaisuajankohta 3.8.2022 14.23
Uutinen

Euroopan tietosuojaneuvosto hyväksyi täysistunnossaan kaksi TikTokia koskevaa kirjettä vastauksena Euroopan kuluttajajärjestö BEUC:lle sekä Access Now -järjestölle. Tietosuojaneuvosto on lisäksi antanut sitovan kiistanratkaisupäätöksen Irlannin tietosuojaviranomaisen Instagramia koskevasta päätösluonnoksesta. Irlanti on oma-aloitteisessa tutkinnassaan selvittänyt lasten henkilötietojen käsittelyä Instagramissa.

Tietosuojaviranomaiset turvaavat rekisteröityjen etuja TikTokin käytössä

TikTokia koskevissa kirjeissä tietosuojaneuvosto korostaa, että Irlannin, Italian ja Espanjan valvontaviranomaiset ovat toteuttaneet nopeasti toimenpiteitä sen jälkeen, kun TikTok ilmoitti suunnittelemistaan muutoksista personoituun mainontaan. TikTokin ilmoituksen mukaan se ei vastaisuudessa pyytäisi käyttäjien suostumusta personoitujen mainosten vastaanottamiseen, vaan mainonnan oikeusperustana olisi TikTokin ja sen kumppaneiden oikeutettu etu. Valvontaviranomaisten toimien myötä TikTok ilmoitti keskeyttävänsä oikeusperustaan suunnitellut muutokset.

”TikTokin oikeusperustan muutoksen lykkääminen on osoitus valvontaviranomaisten määrätietoisuudesta ja sitoutumisesta TikTokin käyttäjien ja yleisesti rekisteröityjen etujen turvaamiseen. Tietosuojaneuvoston yhteistyöllä varmistetaan, että tämä tehdään tehokkaasti ja johdonmukaisesti koko Euroopan talousalueella”, tietosuojaneuvoston varapuheenjohtaja Ventsislav Karadjov sanoo.

Tietosuojaneuvoston kirje Access Now -järjestölle (pdf, englanniksi)

Tietosuojaneuvoston kirje BEUC:lle (pdf, englanniksi)

Kiistanratkaisupäätös Instagramin henkilötietojen käsittelystä

Tietosuojaneuvoston kiistanratkaisupäätös koskee Irlannin tietosuojaviranomaisen antamaa päätösluonnosta Meta IE:n henkilötietojen käsittelystä Instagramissa. Asiassa on kyse erityisesti Instagram-yritystiliä käyttävien lasten sähköpostiosoitteiden ja puhelinnumeroiden julkistamisesta sekä lasten henkilökohtaisten Instagram-tilien oletusarvoisesta julkisuusasetuksesta.

Tietosuojaneuvoston sitovalla päätöksellä puututaan asian käsittelyyn osallistuvien valvontaviranomaisten erimielisyyteen tietyistä päätösluonnoksen näkökohdista. Useat osallistuvat valvontaviranomaiset esittivät luonnoksesta vastalauseita, jotka koskivat muun muassa tietojen käsittelyn oikeusperustaa ja sakon määrittämistä.

Irlannin tietosuojaviranomainen antaa lopullisen päätöksensä Metalle kiistanratkaisupäätöksen perusteella. Tietosuojaneuvosto julkaisee päätöksensä verkkosivuillaan sen jälkeen, kun Irlannin valvontaviranomainen on ilmoittanut kansallisesta päätöksestään rekisterinpitäjälle.  

Lisätietoja:

​​​​​​​Tietosuojaneuvoston tiedote neuvoston verkkosivuilla: EDPB adopts letters to Access Now and BEUC on TikTok and an Art. 65 dispute resolution binding decision regarding Instagram (29.7.2022)

Yhteistyömenettelyssä (ns. yhden luukun periaate) johtava valvontaviranomainen valmistelee päätösehdotuksen ja työskentelee yhdessä osallistuvien valvontaviranomaisten kanssa yhteisymmärryksen saavuttamiseksi. Yhteistyömenettelyyn osallistuvat valvontaviranomaiset voivat esittää vastalauseen päätösehdotukseen, jos ne eivät ole samaa mieltä siitä, onko tietosuoja-asetuksen säännöksiä rikottu tai onko asiassa annettava seuraamus tietosuoja-asetuksen mukainen. Jos valvontaviranomaiset ovat erimielisiä ratkaisusta, asia siirtyy tietosuojaneuvoston kiistanratkaisumenettelyyn. Yhteistyömenettelyssä annettu päätös sitoo johtavaa valvontaviranomaista ja osallistuvia valvontaviranomaisia.

Sivun alkuun