Hyppää sisältöön

Helsingin ja Hämeenlinnan hallinto-oikeudet pitivät voimassa tietosuojavaltuutetun verokoneita koskevan linjauksen

Julkaisuajankohta 19.12.2023 10.22
Tiedote

Helsingin ja Hämeenlinnan hallinto-oikeudet ovat hylänneet valitukset, joka koskivat tietosuojavaltuutetun päätöksiä tiedotusvälineiden verokoneista. Tietosuojavaltuutettu linjasi syksyllä 2021, ettei ihmisten verotietojen julkaisu verokoneissa ole tietosuojalainsäädännön vastaista.

Tietosuojavaltuutetun päätös koski tapauksia, joissa tietosuojavaltuutetun toimistolle kannelleet henkilöt vaativat tietonsa poistamista Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien verkkosivuilla julkaistuista verokoneista. Lehtien kustantaja Sanoma Media Finland Oy ei suostunut vaatimuksiin.

Tietosuojavaltuutettu linjasi, että tietoja ei tarvitse poistaa, sillä verotiedot oli julkaistu verokoneissa journalistisessa tarkoituksessa. Tiettyjä tietosuoja-asetuksen säännöksiä ei sovelleta, jos henkilötietoja käsitellään journalistisiin tarkoituksiin. Tietosuojavaltuutettu katsoi, että tämä poikkeus koskee myös verokoneita. Tällöin esimerkiksi henkilön pyyntöä tietojensa poistosta ei tarvitse toteuttaa.

Henkilöt kantelivat tietosuojavaltuutetun päätöksistä hallinto-oikeuteen. Helsingin ja Hämeenlinnan hallinto-oikeudet hylkäsivät valitukset ja pitivät voimassa tietosuojavaltuutetun kannan.

Molemmat hallinto-oikeudet katsovat, että verotustietojen julkaisu verokoneissa on ollut perusteltua, sillä tiedot ovat tärkeitä yhteiskunnallisen keskustelun kannalta. Verokoneista saatavien tietojen perusteella on mahdollista keskustella yhteiskunnallisesti merkittävistä aiheista, kuten tuloeroista ja tulonjaosta.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus toteaa lisäksi, että verotietojen käsittelyn kieltäminen verokoneissa tarkoittaisi sananvapauden rajoittamista. Sananvapautta voidaan rajoittaa vain, jos se on välttämätöntä esimerkiksi henkilön oikeuksien suojelemiseksi. Verokoneissa julkaistavat tiedot ovat julkisia eivätkä ne paljasta arkaluonteisia tietoja henkilön elämästä.

Lisätietoja:

Tietosuojavaltuutetun toimiston tiedote: Verotietojen julkaisu tiedotusvälineiden verokoneissa ei ollut tietosuojalainsäädännön vastaista (28.10.2021)​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Sivun alkuun