Hyppää sisältöön

Taas matkaan

Julkaisuajankohta 3.7.2018 10.23
Kolumni
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio

Taas on matkalaukku pakattu ja kaikki valmista seuraavaa Euroopan tietosuojaneuvoston kokousta varten. Menemme sinne yhdessä kansainvälisten asioiden koordinaattorimme kanssa. Alustavan agendan ja suurimman osan kokousasiakirjoista saamme nykyään noin kaksi viikkoa ennen kokousta. Silti kokouksiin valmistautuminen on asioiden runsaudesta johtuen aika työlästä, mutta antoisaa.

Osallistuin yli sataan tietosuojaneuvoston edeltäjän, kunnianarvoisan WP29:n kokoukseen. Nyt vuorossa on tietosuojaneuvoston eli EDPB:n kokous numero kaksi. Voin jo näin pian huomata olennaisen muutoksen, joka on seurannut EDPB:n perustamisesta. Neuvosto on nimittäin oikeushenkilö. Sillä on puheenjohtajiston lisäksi oma sihteeristönsä ja muu henkilöstö, jonka roolista tulee varmasti merkittävä neuvoston työn toiminnalliselta kannalta. Yhdenmukaisuusmekanismin käytännön toteutus nojaa pitkälti myös EDPB:n omaan panokseen siten kuin sen omat sisäiset säännöt edellyttävät. Mutta oikeushenkilö tarvitsee myös tavoitteita, strategioita, toiminta-ajatuksia ja kaikkea sitä, millä oikeushenkilö perustelee olemassaoloaan. Se työ on käynnistymässä. Sen edistymistä ja muutenkin EDPB:n toimintaa voi seurata EDPB:n sivuilta.

Tulevan keskiviikon ja torstain, 4.‒5.7.2018, kokouksen esityslistalla on mm. seuraavia asioita: kansallisten vaikutustenarviointien (DPIA) käsittelyä, tilannekatsaus kansallisiin lainsäädäntöihin (ikävää, että joudumme kertomaan Suomen viivästyvän edelleen voimaanpanossa), transatlanttisten asioiden, erityisesti Privacy Shieldin edellyttämistä toimenpiteistä keskustelemista ja eri alatyöryhmien raporttien käsittelyä. Erityisellä mielenkiinnolla odotan uutisia Cambridge Analyticaa koskevasta raportista ja keskustelua EUTI:n äskeisestä, tosin tietosuojadirektiivin 95/46/EY aikaisesta Facebookia ja fanisivustoja koskeneesta ratkaisusta C-210/16. Siinähän todettiin, että sivustoa ylläpitävä taho ja Facebook ovat kummatkin rekisterinpitäjiä! Perustimme erityisen sosiaalista mediaa käsittelevän alatyöryhmän, jossa meidänkin toimistomme on mukana.

Vielä meillä ei ole EDPB:ssä yhdenmukaisuusmekanismin mukaisesti ratkaistavia asioita. IMI:n kautta niitä on kuitenkin tullut jo hyvä joukko vireille. Harkitsemme huolellisesti, missä kaikissa asioissa meidän on syytä olla asetuksen tarkoittamalla tavalla mukana.

Kokouksen jälkeen pitää sitten hoitaa paperityöt pois. Onneksi ne on nyttemmin digitalisoitu. Samoin on huolehdittava, että tieto ja osaaminen saadaan sekä teidän että meidän asiantuntijoittemme käyttöön.

Aika näyttää, miten paljon resursseja tähän kansainväliseen työhön tarvitaan. Tiedämme kuitenkin jo nyt, että EDPB on kaavaillut ensi vuodelle yksitoista kaksipäiväistä kokousta, ja että alatyöryhmät jatkavat uudelleenorganisoituina työtään. Se on ainakin varmaa, että meidän on välttämättä panostettava lisää tähän työhön. Käsitykseni on, että mitä vahvempi viranomainen olemme kansainvälisesti, sitä enemmän suomalainen yhteiskunta siitä hyötyy.

Sivun alkuun