Hyppää sisältöön

Tietosuojaviranomaiset kehottavat varovaisuuteen qatarilaisten sovellusten lataamisessa ja käytössä MM-kisojen aikana

Julkaisuajankohta 22.11.2022 15.16
Tiedote

Eurooppalaiset tietosuojaviranomaiset kehottavat Qatarin jalkapallon MM-kisoihin matkustavia varovaisuuteen qatarilaisten Hayya- ja Ehteraz -mobiilisovellusten lataamisessa ja käytössä. Viranomaiset ovat todenneet, että sovellukset todennäköisesti aiheuttavat vakavia tietosuoja- ja turvallisuusriskejä. Sovellusten käytössä on hyvä noudattaa erilaisia varotoimia.

Ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan Qatarin viranomaiset ovat ottaneet MM-kisoihin käyttöön Hayya-järjestelmän, joka korvaa viisumin ajalla 1.11.-23.12.2022. Lisäksi Qatarin MM-kisoihin matkustavia voidaan pyytää lataamaan puhelimeensa Ehteraz-koronasovellus. Tietosuojaviranomaiset varoittavat, että sovelluksia voidaan mahdollisesti käyttää MM-kisoissa vierailevien seurantaan.

Norjan tietosuojaviranomaisen Datatilsynetin mukaan Hayya-sovellusta on kritisoitu erityisesti käyttäjien sijainnin seurannasta. Ehteraz-sovellus saattaa esimerkiksi vaatia lupaa hakea henkilökohtaisia tietoja käyttäjän matkapuhelimesta. Saksan tietosuojaviranomaisen mukaan sovellusten käyttämät tiedot eivät jää vain paikallisesti laitteelle, vaan ne välitetään myös keskuspalvelimelle.

Viranomaiset suosittelevat käyttämään sovelluksia vain, jos se on välttämätöntä Qatarin MM-kisoihin matkustamisen tai muun syyn vuoksi. Tällöin on hyvä noudattaa erilaisia varotoimia. Hayya-sovellukselta kannattaa muun muassa estää pääsy puhelimen sijaintitietoon.

Ennen qatarilaisten sovellusten asentamista puhelimen voi esimerkiksi varmuuskopioida ja tyhjentää kokonaan. Sovellukset voi myös asentaa tyhjään puhelimeen, jolla käytetään vain kyseisiä sovelluksia. Laitteelle ei suositella tallentamaan muita henkilökohtaisia tietoja, kuten puhelinnumeroita, kuva- tai äänitiedostoja.

Kun sovelluksia ei enää tarvita, ne kannattaa poistaa. Suojatoimenpiteenä puhelimen voi myös tyhjentää.

Jos organisaation työntekijä matkustaa Qatariin työvälineiden kanssa, organisaatiolla on tietosuoja-asetuksen mukainen velvollisuus varmistaa, että matkan aikana huolehditaan asianmukaisista toimenpiteistä henkilötietojen turvallisuuden takaamiseksi.

Lisätietoja:

Apulaistietosuojavaltuutettu Annina Hautala, annina.hautala(at)om.fi, puh. 029 566 6776

Tiedote Norjan tietosuojaviranomaisen verkkosivulla (norjaksi): Apper under Qatar-VM (14.11.)

Tiedote Saksan tietosuojaviranomaisen verkkosivulla (saksaksi): Hinweise zum Umgang mit den Apps Ehteraz und Hayya (15.11)

Ulkoministeriön matkustustiedote: Qatar (um.fi-sivustolla)

Sivun alkuun