Tietosuojaviranomaisten maailmankokouksen teemana digitaalisten palveluiden eettisyys
Tietosuojan ja yksityisyyden suojan parissa työskentelevät viranomaiset kokoontuvat maailmanlaajuiseen kokoukseen (ICDPPC) Brysseliin 22.–26.10. Kokouksen teemana on tällä kertaa digitaaliset palvelut ja niiden eettiset kysymykset. Yhteistyöverkostona ja kansainvälisten linjausten laatijana toimiva maailmankokous järjestetään nyt jo 40. kerran.
Kokousviikon alku on varattu suljetuille keskusteluille, joihin osallistuvat vain akkreditoituneiden viranomaisten edustajat. Näissä keskusteluissa asialistalla ovat muun muassa ICDPPC-kokouksen tulevaisuuden haasteet sekä tekoälyyn ja digitaalisiin oppimisalustoihin liittyvät eettiset ja tietosuojakysymykset. Lisäksi keskustellaan tietosuoja- ja kuluttajaviranomaisten välisestä yhteistyöstä, jonka tiivistämiselle ja lainsäädännön yhteisiin rajapintoihin liittyvälle keskustelulle nähdään olevan entistä enemmän tarvetta.
Suomea kokouksessa edustavat tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sekä toimistopäällikkö Henrika Räsänen ja ylitarkastaja Anna Hänninen tietosuojavaltuutetun toimistosta.
Kokouksen julkiseen, keskiviikkona 24.10. käynnistyvään osaan osallistuu viranomaisten lisäksi myös muita tietosuojan ja yksityisyyden suojan parissa työskenteleviä yksityisistä yrityksistä, yliopistoista ja julkishallinnosta. Näiden päivien teemana on digitaalisten palveluiden eettisyys. Teema on erityisen ajankohtainen, sillä digitaalisten palvelujen tulo yhä useammille toimialoille sekä keskustelu tekoälyn hyödyntämisestä muuttaa yhteiskuntaa ja yksityisten kansalaisten elämää. Samalla on olemassa riski, että näitä palveluita kehitetään teknologiavetoisesti ja esimerkiksi eettisten kysymysten pohtiminen jää toissijaiseksi.
Lisätietoja:
tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio, puh. 040 520 7068, reijo.aarnio(at)om.fi
ICDPPC (the International Conference of Data Protection and Privacy Commissioners) on järjestänyt maailmankokouksia vuodesta 1979 lähtien. Tällä hetkellä sen jäseninä on yli sata tietosuojaa ja yksityisyyden suojaa valvovaa viranomaista eri puolilta maailmaa.