Ajankohtaista

Vuokralaisen yhteystietoja ei saa antaa asunnon ostoa harkitsevalle ilman vuokralaisen suostumusta

Vuokralainen teki ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle, kun asuntoesittelyssä ollut henkilö otti häneen yllättäen yhteyttä sähköpostitse. Kiinteistönvälittäjä oli näyttänyt vuokralaisen vuokrasopimusta asunnon ostoa pohtivalle henkilölle ilman vuokralaisen suostumusta. Sopimukseen oli kirjattu vuokralaisen yhteystiedot ja henkilötunnus. Tietosuojavaltuutettu antoi rekisterinpitäjänä toimivalle kiinteistönvälitysliikkeelle huomautuksen tietosuoja-asetuksen rikkomisesta.

Näytä lisää
Tiedote 15.9.2020 9.31
Tietosuojavaltuutetuksi Anu Talus

Valtioneuvosto on tänään nimittänyt oikeustieteen tohtori Anu Taluksen tietosuojavaltuutetuksi 1.11.2020 alkaen, kun nykyinen tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio siirtyy eläkkeelle. Tietosuojavaltuutetun virkakausi kestää viisi vuotta. Talus on toiminut apulaistietosuojavaltuutettuna tietosuojavaltuutetun toimistossa elokuusta 2019 lähtien.

Näytä lisää
Tiedote 27.8.2020 13.52
Sähkölukkojärjestelmän käyttö taloyhtiössä ei vastannut tietosuojalainsäädäntöä

Asunto-osakeyhtiö oli arvioinut virheellisesti, ettei sähkölukkojärjestelmän käyttöön ja ovenavaustietojen tallentamiseen liity henkilötietojen käsittelyä. Sähköavainten käyttäjät voidaan kuitenkin tunnistaa, kun avaimen yksilöintitieto yhdistetään tiettyyn asuntoon. Apulaistietosuojavaltuutettu määräsi yhtiön muuttamaan henkilötietojen käsittelytoimet yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisiksi.

Näytä lisää
Tiedote 13.8.2020 9.46

Reijo Aarnion blogi

Tellun ja Sohvin historiaa – tietosuoja moniammatillisen yhteistyön kysymyksiä ratkaisemassa

7.8.2020

Tellun ja Sohvin historiaa – tietosuoja moniammatillisen yhteistyön kysymyksiä ratkaisemassa

Vanha ja valitettavasti kovin usein oikeaan osuva viisaus on, että lakimiehen ja IT-osaajan jutellessa keskenään kumpikaan ei ymmärrä toisiaan. Kun joukkoon lisätään terveydenhuollon ammattilaiset, on soppa valmis. Tätä aikanaan ajatellessani totesin, että tietosuojaan liittyvät kysymyksethän ne ainakin sitä tuskaa aiheuttivat. Toisaalta henkilötietojen suoja, ja tarkkaan ottaen myös salassapitoasiat, olivat se kaikkia yhdistävä liima. Eri alojen ihmiset oli vain saatava puhumaan samaa kieltä ja ymmärtämään toisiaan. Ymmärrystä ovat kiistatta välillä koetelleet myös hallintohyrrän pörinät.

Näytä lisää