Ajankohtaista

Tietosuojavaltuutetun toimiston asiantuntijalautakunta nimitettiin

Valtioneuvosto asetti 24. syyskuuta tietosuojalain mukaisen asiantuntijalautakunnan toimikaudeksi 1.10.2020–30.9.2023. Asiantuntijalautakunta antaa lausuntoja henkilötietojen käsittelyä koskevan lainsäädännön soveltamiseen liittyvistä merkittävistä kysymyksistä.

Näytä lisää
Tiedote 24.9.2020 16.05
Vuokralaisen yhteystietoja ei saa antaa asunnon ostoa harkitsevalle ilman vuokralaisen suostumusta

Vuokralainen teki ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle, kun asuntoesittelyssä ollut henkilö otti häneen yllättäen yhteyttä sähköpostitse. Kiinteistönvälittäjä oli näyttänyt vuokralaisen vuokrasopimusta asunnon ostoa pohtivalle henkilölle ilman vuokralaisen suostumusta. Sopimukseen oli kirjattu vuokralaisen yhteystiedot ja henkilötunnus. Tietosuojavaltuutettu antoi rekisterinpitäjänä toimivalle kiinteistönvälitysliikkeelle huomautuksen tietosuoja-asetuksen rikkomisesta.

Näytä lisää
Tiedote 15.9.2020 9.31
Euroopan tietosuojaneuvosto hyväksyi rekisterinpitäjiä ja henkilötietojen käsittelijöitä koskevan ohjeluonnoksen ja perusti työryhmän Schrems II:n mukaisille lisäsuojatoimenpiteille

Euroopan tietosuojaneuvosto on hyväksynyt täysistunnossaan 3.9. kaksi ohjeluonnosta koskien rekisterinpitäjän ja henkilötietojen käsittelijän määritelmiä yleisessä tietosuoja-asetuksessa sekä kohdennusta sosiaalisessa mediassa. Lisäksi neuvosto perusti työryhmän laatimaan rekisterinpitäjille suosituksia Schrems II -ratkaisun edellyttämistä lisäsuojatoimenpiteistä tiedonsiirroille kolmansiin maihin. Toinen työryhmä perustettiin käsittelemään Schrems II -ratkaisuun liittyviä kanteluita.

Näytä lisää
Uutinen 8.9.2020 9.22

Reijo Aarnion blogi

Tellun ja Sohvin historiaa – tietosuoja moniammatillisen yhteistyön kysymyksiä ratkaisemassa

7.8.2020

Tellun ja Sohvin historiaa – tietosuoja moniammatillisen yhteistyön kysymyksiä ratkaisemassa

Vanha ja valitettavasti kovin usein oikeaan osuva viisaus on, että lakimiehen ja IT-osaajan jutellessa keskenään kumpikaan ei ymmärrä toisiaan. Kun joukkoon lisätään terveydenhuollon ammattilaiset, on soppa valmis. Tätä aikanaan ajatellessani totesin, että tietosuojaan liittyvät kysymyksethän ne ainakin sitä tuskaa aiheuttivat. Toisaalta henkilötietojen suoja, ja tarkkaan ottaen myös salassapitoasiat, olivat se kaikkia yhdistävä liima. Eri alojen ihmiset oli vain saatava puhumaan samaa kieltä ja ymmärtämään toisiaan. Ymmärrystä ovat kiistatta välillä koetelleet myös hallintohyrrän pörinät.

Näytä lisää