Aktuellt

Vår telefonrådgivning är stängd den 5.–6.12.2022

Telefonrådgivningen vid dataombudsmannens byrå är undantagsvis stängd måndagen den 5 december. Telefonrådgivningen är också stängd på självständighetsdagen den 6.12.

Visa mer
Pressmeddelande 29.11.2022 14.48

Dataombudsmannen gav Skatteförvaltningen en anmärkning för uppgiftsbegäranden som varit för omfattande

Dataombudsmannens byrås granskning har visat att Skatteförvaltningen hade bett banker om uppgifter om alla kontoöverföringar som överskrider Finlands gränser under åren 2015–2021. Uppgiftsbegärandena omfattade bland annat inköp som betalats med bankkort i utländska affärer och webbutiker. Utöver anmärkningen beordrade dataombudsmannen Skatteförvaltningen att radera personuppgifter som behandlats i strid med dataskyddsförordningen och sluta be om för omfattande uppgifter av bankerna.

Visa mer
Pressmeddelande 15.11.2022 12.15

Lagringstiden för betalningsanmärkningar blir kortare i december – kom ihåg att hålla betalningsuppgifterna uppdaterade

Lagringstiden för betalningsanmärkningar blir kortare från och med början av december. I fortsättningen stryks betalningsanmärkningen en månad från det att den som svarar för kreditupplysningarna har fått kännedom om betalningen. Privatpersoner och företag bör kontrollera i god tid att uppgift om betalning av en fordran har antecknats i kreditupplysningsregistret.

Visa mer
Pressmeddelande 11.11.2022 10.18