Hyppää sisältöön

Kansainvälinen Tietosuojapäivä nostaa esiin tietosuojan ajankohtaisia kysymyksiä

Julkaisuajankohta 28.1.2019 14.17
Tiedote

Tänään 28.1. vietettävän Tietosuojapäivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta tietosuojan merkityksestä yksittäisille ihmisille sekä organisaatioille. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio tuo päivän blogitekstissään esiin tietosuojan ajankohtaisia kysymyksiä, kuten brexitin ja lähestyvät vaalit. Lisäksi tietosuojavaltuutetun toimisto julkistaa päivän kunniaksi kaksi uutta, kevään aikana käyttöön otettavaa palvelua, tietosuoja-asioita käsittelevän uutiskirjeen sekä asumisen tietosuojaan paneutuvan yhteistyöverkoston.

Ohjausta ja neuvontaa asumisen tietosuojaan

Tietosuojavaltuutetun toimisto sekä Kiinteistöliitto, Vuokralaiset ry, Suomen Vuokranantajat ry, Isännöintiliitto, Omakotiliitto, RAKLI ja Suomen Kiinteistövälittäjät ry ovat perustaneet avoimen yhteistyöverkoston. Sen tarkoituksena on antaa yleisluontoista ohjausta ja neuvontaa asumisen tietosuojaan liittyvissä kysymyksissä esimerkiksi isännöitsijöille sekä muille kiinteistöalan ja asumisen ammattilaisille. Lisäksi ryhmän tavoitteena on täydentää alalla toimivien tietosuojaosaamista ja varmistaa, että ohjaus ja neuvonta toteutuvat yhteisesti sovittujen hyvien käytänteiden mukaisesti.

Yhteistyöryhmä valmistelee parhaillaan opasta asumisen tietosuojasta. Oppaan laatiminen on katsottu ryhmän ensimmäiseksi tehtäväksi, sillä alan lainsäädäntö on monimutkaista ja sillä toimii suuri joukko pieniä toimijoita, joilta tulleen palautteen mukaan neuvonnalle ja ohjaukselle on tarvetta. Tietosuoja-asetuksen ja kansallisen lainsäädännön lisäksi oppaassa käydään läpi usein esille tulleita käytännön kysymyksiä sekä vinkkejä siitä, mitä asioita erilaisissa tietosuojakysymyksissä on otettava huomioon.

Asumisen opas valmistuu maaliskuun 2019 aikana, ja sitä päivitetään muutaman kuukauden välein, kun uusia käytäntöjä, tulkintoja tai kysymyksenasetteluja ilmenee. Opas on luettavissa tietosuojavaltuutetun toimiston verkkosivuilla.

Tuoreimmat tietosuojakuulumiset uutiskirjeestä

Tietosuojavaltuutetun toimisto alkaa julkaista helmikuussa uutiskirjettä, jossa käsitellään tuoreimpia toimistossa tehtyjä päätöksiä ja linjauksia sekä myös Euroopan tietosuojaneuvostossa esillä olevia asioita. Kirje on suunnattu erityisesti tietosuojavastaavana toimiville, mutta sitä voivat tilata myös kaikki muut tietosuojasta kiinnostuneet.

Uutiskirjeen tilauslinkki avautuu tietosuojavaltuutetun toimiston verkkosivuilla helmikuun aikana. Tilauslinkin avautumisesta kerrotaan vielä erillisellä tiedotteella.

Tietosuojapäivää vietetään ympäri maailmaa

Euroopan neuvoston aloitteesta vuonna 2006 syntynyttä Tietosuojapäivää vietetään nykyään eri puolilla maailmaa, Euroopan lisäksi mm. Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Teemapäivänä tietosuojan puolesta kampanjoivat niin tietosuojaviranomaiset kuin muutkin julkishallinnon tahot.

Lue Reijo Aarnion Tietosuojapäivän blogi

Lisätietoja
tietosuojavaltuutetun toimiston toiminnasta:
tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio, puh. 040 520 7068, reijo.aarnio(at)om.fi

asumisen yhteistyöverkostosta: ylitarkastaja Camilla Ekberg, puh. 050 431 8366, camilla.ekberg(at)om.fi

Sivun alkuun