Hyppää sisältöön

Tietosuojapäivää vietetään 28. tammikuuta ‒ teemana valmistautuminen uuteen tietosuojalainsäädäntöön

TSV
Julkaisuajankohta 26.1.2018 10.14 | Julkaistu suomeksi 22.5.2018 klo 10.35
Tiedote

Vuotuisen tietosuojapäivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tietosuojaan ja henkilötietojen käsittelyyn liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista. Tänä vuonna päivä keskittyy EU:n yleiseen tietosuoja-asetukseen, jota sovelletaan 25. toukokuuta alkaen.

Uuden tietosuojalainsäädännön tarkoituksena on parantaa henkilötietojen suojaa ja rekisteröityjen oikeuksia, vastata uusiin digitalisaatioon ja globalisaatioon liittyviin tietosuojakysymyksiin, yhtenäistää tietosuojasääntelyä kaikissa EU-maissa ja edistää digitaalisten sisämarkkinoiden kehittymistä.

Tietosuojavaltuutetun toimisto viettää tietosuojapäivää jo perjantaina 26. tammikuuta. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kertoo tietosuoja-asetuksesta eduskunnan kanslian johdon neuvottelupäivillä ja Educassa, Suomen suurimmassa opetus- ja kasvatusalan tapahtumassa. Tietosuojavaltuutettu pitää puheenvuoronsa Messukeskuksessa kello 15.30 otsikolla Maailma ja tietosuojalait muutoksessa ‒ mitä tietosuojasta pitäisi osata? Yksi tietosuoja-asetuksen tavoitteista on edistää erityisesti lasten henkilötietojen suojaa.

Uusia ohjeita tietosuoja-asetuksesta avuksi organisaatioille ja kansalaisille

Euroopan komissio julkaisi 24. tammikuuta verkkovälineen ja uusia ohjeita tietosuoja-asetuksesta. Verkkovälineen on tarkoitus auttaa organisaatioita uuden lainsäädännön noudattamisessa. Työkalussa on oma osionsa myös kansalaisille.

Myös tietosuojavaltuutetun toimiston verkkosivuilla on julkaistu ohjeita, jotka auttavat uuteen tietosuoja-asetukseen valmistautumisessa.

Komissio arvioi tiedonannossaan myös tietosuojalainsäädännön täytäntöönpanoa ja tulevia toimenpiteitä. Komission mukaan vain kaksi jäsenvaltiota on antanut tarvittavan kansallisen lainsäädännön. Myös Suomessa odotetaan oikeusministeriössä valmisteltua kansallista tietosuojalakia täydentämään ja täsmentämään EU:n yleistä tietosuoja-asetusta.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan viranomaisten valmistautuminen on edennyt, mutta vielä riittää tehtävää.

‒ Arvioin, että viranomaiset ovat edistyneet huomattavasti asetukseen liittyvissä harmonisointipyrkimyksissä. On tärkeää, että rekisterinpitäjiä kohdellaan samoin kaikissa EU-maissa, Aarnio painottaa.

Lisätietoja:

tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio, puh. 02956 66730, reijo.aarnio(at)om.fi

Sivun alkuun