Hoppa till innehåll

Dataombudsmannens beslut om behållande av länken till sökresultat har vunnit laga kraft

Utgivningsdatum 5.6.2024 10.37 | Publicerad på svenska 10.6.2024 kl. 16.47
Pressmeddelande

Google behöver inte radera länken till en insändare från sin söktjänst ansåg dataombudsmannen i sitt beslut i april 2022. Helsingfors förvaltningsdomstol ändrade inte dataombudsmannens beslut, och högsta förvaltningsdomstol beviljade inte besvärstillstånd i ärendet i maj 2024. Därmed står dataombudsmannens beslut fast och är lagakraftvunnet.

En person som hade skrivit en insändare hade bett dataombudsmannen beordra Google att radera länken till sökresultaten från sin söktjänst. Länken till sökresultaten leder till en insändare som publicerats på en tidnings webbplats i augusti 2018. I insändaren tar skribenten ställning till en artikel som tidigare publicerats i tidningen. Personen motiverade sin begäran bland annat med att insändarens rubrik som syns i sökresultaten har satts av tidningens redaktion samt att hen inte hade gett sitt samtycke till publicering av texten på webben. Hen motiverade sin begäran även med problem som förknippas med arbetssökande och skadat rykte i sitt privatliv.

Dataombudsmannen förkastade begäran. Enligt dataombudsmannen äventyrade den synliga länken till sökresultaten inte skyddet för skribentens personuppgifter. Det handlar om uppgifter som personen hade själv gjort offentliga genom att delta i den offentlig debatten. Eftersom tidningar vid den tidpunkt då texten publicerades ofta gavs ut på webben ska personen ha förstått att hens text kan även publiceras i webbtidningen. Personen har varit myndig då hen skrivit texten.

I sitt beslut hänvisade dataombudsmannen också till att även om det faktum att uppgifterna är tillgängliga kan vara besvärande och otrevligt leder det inte automatiskt till att dataombudsmannen kan beordra att sökresultatet raderas. Dataombudsmannen ansåg att rubriken till texten inte stod i strid med textinnehållet. Sökresultatet ger inte heller en väsentligen felaktig, bristfällig eller vilseledande bild av personen. Texten är också relativt färsk, varmed uppgifterna inte är föråldrade eller onödiga vad gäller sökmotorfunktionen och tidsaspekten.

Mer information:
​​​​​​​Dataombudsman Anu Talus, anu.talus(at)om.fi, tfn 029 566 6766

Vanliga frågor om sökmotorer

Tillbaka till toppen