Hoppa till innehåll

Dataskydd och FN

TSV
Utgivningsdatum 24.2.2014 16.09
Kolumn

På måndagen innan Valborg deltog jag i ett diskussionstillfälle gällande grundläggande rättigheter, rättsstatliga principer och EU:s framtid som rättsområde, som hölls på Helsingfors Universitet. Jag fick inbjudan i egenskap av medlem av människorättsdelegationen. I delegationen har jag strävat till att framhålla tanken om vårt land som expert och promotor av grundläggande digitala rättigheter.

Världen brusar fortfarande efter Edward Snowdens avslöjanden. Snowden har blivit ett slagsträ för parterna som var och en försöker argumentera för sin sak.

Cybersäkerheten förbättras också hos oss med hjälp av en strategi. Då ett ministerium utsätts för nätspionage, framkommer ett behov för utökad övervakning och utökade myndighetsbefogenheter. Andra förutsätter i sin tur, att man ska erbjuda företag en konfidentiell verksamhetsmiljö, att Finland ska förvandlas till datasäkerhetens Schweiz.

Jag ser det som att de olika parterna i denhär diskussionen, talar om fullständigt olika saker. Enligt de finska och de internationella bestämmelserna gällande grundläggande rättigheter är kommunikation konfidentiellt. Nätsurfing betraktas enligt vår lagstiftning som kommunikation. Och andra sidan kanske de, som önskar skärpa övervakningen, ser nätet som någon slags utrymme, som en plats. Därmed faller kanske frågeställningen naturligt, att då myndigheterna i den verkliga världen övervakar olika platser, varför man då inte likväl övervakar verksamhet som sker på nätet?

Jag anser att vi ännu har mycket arbete framför oss för att kunna förbättra nivån på den allmänna datasäkerheten. Vi står ännu på en ostabil grund. Kanske det är dags att förnya våra tankar gällande stiftandet av den allmänna datasäkerhetslagen.

Gestaltningen av situationen försvåras och beslutsfattandet blir mer smärtsamt på grund av olikheterna i grundbegreppen i de europeiska och det amerikanska systemet. I Europa talar vi om dataskydd och förkroppsligar närmast självbestämmanderätt med uttrycket. I många andra länder används uttrycket privatliv, som översätts till Privacy.

Det skymtar ändå ljus i ändan av tunneln. Då man granskat situationen har man märkt, att man redan i tiderna lyckades upprätta FN:s konvention om civila och politiska rättigheter på ett förnuftigt sätt. Enligt konventionens 17 artikel får ingen utsättas för godtyckligt eller olagligt ingripande med avseende på privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för olagliga angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har också rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp.

Tillbaka till toppen