Vanliga frågor om informationssystem
Enligt dataombudsmannens etablerade praxis rör användarlogguppgifter inte den person i vars användarövervakning de samlas in. Användarlogguppgifterna beskriver till exempel de arbetstagare som har behandlat personens uppgifter. I artikel 15 i den allmänna dataskyddsförordningen föreskrivs om den registrerades rätt till tillgång till personuppgifter som rör honom eller henne. Eftersom logguppgifterna inte rör den person i vars användarövervakning de uppkommer, har denna person inte rätt att komma åt logguppgifterna med stöd av denna så kallad rätten till insyn.
Det finns särskilda bestämmelser om rätten till logguppgifter för patienter och socialvårdens kunder i lagen om behandling av klientuppgifter inom social- och hälsovården (703/2023). Du kan få information om vem som använt patientuppgifter eller socialvårdens kunduppgifter som gäller dig eller till vem de överlåtits.
Du har inte rätt att få uppgifter, om utlämnandet av uppgifterna kan medföra allvarlig fara för klientens eller patientens hälsa eller vård eller för någon annans rättigheter. Uppgifter om behandling som är äldre än två år kan fås endast av särskilda orsaker. Om tillhandahållaren av tjänster anser att logguppgifter inte kan lämnas ut till dig, ska den göra upp ett skriftligt beslut om vägran. Om du anser att det inte finns några grunder för vägran, kan du föra ärendet till dataombudsmannens byrå för behandling.
På logguppgifter kan även tillämpas 11 § i offentlighetslagen om en parts rätt att ta del av en handling som gör det möjligt att även ta del av sekretessbelagd information från myndigheternas loggar. Dataombudsmannen är inte behörig att bedöma tillgodoseendet av rätten att få information enligt offentlighetslagen eller att förordna att dessa uppgifter ska överlämnas med stöd av offentlighetslagen.