Hoppa till innehåll

Heljä-Tuulia Pihamaa utnämnt till biträdande dataombudsman

Utgivningsdatum 21.1.2021 14.14 | Publicerad på svenska 26.1.2021 kl. 19.44
Pressmeddelande

Statsrådet utnämnde idag juris magister Heljä-Tuulia Pihamaa till tjänsten som biträdande dataombudsman för viss tid om fem år från och med den 22 mars. I uppgiften som biträdande dataombudsman svarar Pihamaa huvudsakligen för dataskyddsfrågor inom den offentliga sektorn och för nationella dataskyddsfrågor samt leder en av kundtjänstgrupperna vid dataombudsmannens byrå.

Inom sitt område svarar biträdande dataombudsmannen för bland annat avgörande- och granskningsverksamheten och samarbetet med intressentgrupper. Biträdande dataombudsmannen är också medlem i påföljdskollegiet vid dataombudsmannens byrå. Kollegiet svarar för påförandet av administrativa påföljdsavgifter enligt dataskyddsförordningen.

För närvarande är Heljä-Tuulia Pihamaa dataskyddsombud på S-gruppen. Hennes nuvarande ansvarsområde täcker dataskyddsombudets uppgifter vid Centrallaget för Handelslagen i Finland och dess dotterbolag samt 19 regionala handelslag. Innan dess arbetade Pihamaa som S-Bankens dataskyddsombud och som byråchef och överinspektör vid dataombudsmannens byrå. Som byråchef vid dataombudsmannens byrå omfattade Pihamaas uppgifter bland annat att vikariera för dataombudsmannen, chefsuppgifter samt skötsel av uppgifter gällande avgöranden och allmän förvaltning.

Totalt 13 personer ansökte om tjänsten som biträdande dataombudsman.

Mer information:

dataombudsman Anu Talus, anu.talus(at)om.fi, tfn 029 566 6766

Tillbaka till toppen