Hoppa till innehåll

Dataskyddsdagens teman är dataskyddsförordningen och medborgarnas informationsrättigheter

TSV
Utgivningsdatum 26.1.2017 16.00
Pressmeddelande

Syftet med dataskyddsdagen är att öka kunskapen om dataskydd samt rättigheter och skyldigheter när det gäller behandlingen av personuppgifter. I år fokuserar dagen särskilt på medborgarnas och barnens rättigheter samt på dataskydd som framgångsfaktor för företag.

Europarådets dataskyddsdag firas lördagen den 28 januari. Europarådets konvention om skydd för enskilda vid automatisk databehandling av personuppgifter undertecknades 28.1.1981 och dataskyddsdagen har firats sedan 2006.

Dataombudsmannens byrå tjuvstartar firandet av dataskyddsdagen fredagen den 27 januari. På förmiddagen arrangerar vi ett evenemang för medborgarnas starkare rättigheter i en digital värld, med teman som bättre rättigheter för medborgare i och med den nya dataskyddsförordningen samt barnens särställning i dataskyddsfrågor. På evenemanget talar bland annat Senior Legal Counsel Leena Kuusniemi på Rovio, specialsakkunnig Kirsi Pollari på Centralförbundet för Barnskydd, Mediekunskapsveckans projektledare Lauri Palsa och dataombudsman Reijo Aarnio.

På eftermiddagen deltar dataombudsmannen i ett forum för dataskyddsföretag, som anordnas av kommunikationsministeriet, där man bland annat diskuterar dataskydd som en möjlighet att utveckla digital affärsverksamhet.

Dataskyddsfrågor är nu mer aktuella än någonsin

Enligt dataombudsman Reijo Aarnio har dataskyddets betydelse ökat.

‒ Det digitala, nya ekonomiska former, intresset för platsdata, artificiell intelligens, lärande maskiner och robotik har lett till insikten om att allt utnyttjande av det digitala bygger på förtroende. Dataskydd är mer aktuellt än någonsin, konstaterar Aarnio.

Dataombudsmannens byrå hittas numera även på Twitter med användarnamnet @Tietosuoja_DPA. Ett mål för att sociala medier används är bland annat att öka interaktionen.

Dataskyddsdagen inleder firandet av dataombudsmannens byrås 30-årsjubileum.

Rumstavla om registrerades rättigheter (pdf)

Ytterligare information:

dataombudsman Reijo Aarnio, tfn 02956 66730, reijo.aarnio(at)om.fi

Tillbaka till toppen