Hoppa till innehåll

Dataombudsmannens byrå ger medborgarna rådgivning under Dagen för patientens rättigheter vid HNS

TSV
Utgivningsdatum 26.4.2017 11.13
Nyhet

Dataombudsmannens byrå deltar i evenemanget Dagen för patientens rättigheter som arrangeras torsdagen den 27 april. Patientuppgifter är känslig information som ska hållas konfidentiella för obehöriga och vars hantering tillhandahållare av tjänster borde kontrollera och övervaka på ett effektivare sätt. Dataombudsmannens byrå har en egen avdelning där experter svarar på besökarnas frågor om skydd av personuppgifter.

Dagen för patientens rättigheter hålls i forsknings- och undervisningscentret Biomedicum i Helsingfors (Haartmansgatan 8, våning P). Dagens tema är att vara patient i den virtuella världen. Evenemanget arrangeras av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS). Under evenemanget har besökarna möjlighet att bekanta sig med myndigheters, hälsovårdsexperters och patientorganisationers verksamhet och diskutera med experter. Det är fritt inträde till evenemanget.

Dataombudsmannens byrå påpekar att det fortfarande finns utrymme för förbättringar i behandlingen av patientuppgifter. Datasystemen borde stöda skyddet av patientuppgifter ännu bättre än vad de gör nu. Även de dataskyddsansvarigas ställning och uppgifter borde förbättras så att arbetstagare och patienter skulle ha större nytta av de specialsakkunniga som utsetts med stöd av lagen.

Tillbaka till toppen