Hoppa till innehåll

Vi har publicerat uppdaterade anvisningar till organisationer som utnämnt dataskyddsombud

Utgivningsdatum 18.6.2024 14.46 | Publicerad på svenska 19.6.2024 kl. 15.21
Pressmeddelande

Dataombudsmannens byrå har kompletterat anvisningarna på sin webbplats till organisationer som utnämnt dataskyddsombud. I anvisningarna lyfter vi fram det väsentligaste för dataskyddsombudens ställning och roll.

I de uppdaterade anvisningarna påminns organisationer bland annat om dataskyddsombudens oberoende ställning och behov av resurser. Dataskyddsbiträden får inte avsättas eller bli föremål för sanktioner för att ha utfört dataskyddsuppgifter, och dataskyddsbiträden ska stödjas i enlighet med dataskyddslagstiftningen.

Uppdateringen av anvisningarna baseras på Europeiska dataskyddsstyrelsens rapport om en utredning on dataskyddsombudens ställning som publicerades i januari 2024. Enligt rapporten möter många dataskyddsombud fortfarande utmaningar i sin uppgift. För att svara på de observerade utmaningarna ger dataskyddsstyrelsen rekommendationer för att stärka dataskyddsombudens ställning. De kompletteringar till anvisningarna på dataombudsmannens byrås webbplats är en del av de nationella åtgärder som vidtas på grund av utredningen. 

Anvisningarna finns även som en separat utskrivbar fil som lämpar sig för användning som organisationens gyllene regler: Anvisningar till organisationer som utnämnt dataskyddsombud (pdf)

Läs mer:

Information om dataskyddsombud på dataombudsmannens byrås webbplats

​​​​Vanliga frågor om dataskyddsombud på dataombudsmannens byrås webbplats

 

 

Europeiska dataskyddsstyrelsens rapport om utredningen om dataskyddsombud på dataskyddsstyrelsens webbplats (på engelska)

Dataombudsmannens byrås pressmeddelande 19.1.2024 (på finska): Europeiska dataskyddsstyrelsen har publicerat en rapport om en utredning on dataskyddsombudens ställning – många dataskyddsombud möter fortfarande utmaningar i sin uppgift​​​​​​​

Dataskyddsombuden är interna dataskyddsexperter inom organisationer . De ger råd om iakttagandet av dataskyddsbestämmelserna och fungerar som kontaktpersoner för de registrerade i ärenden som gäller behandlingen av personuppgifter. Dataskyddsombudens kontaktuppgifter ska meddelas till dataombudsmannens byrå.

Europeiska dataskyddsstyrelsen (EDPB) är ett oberoende EU-organ som utgörs av EU:s nationella dataskyddsmyndigheter och representanter för Europeiska datatillsynsmannen. Även EES-länderna Island, Norge och Liechtenstein är medlemmar i dataskyddsstyrelsen. Europeiska dataskyddsstyrelsen ansvarar för en enhetlig tillämpning av EU:s allmänna dataskyddsförordning samt dataskyddsdirektivet för polisen och andra brottsbekämpande myndigheter.

Tillbaka till toppen