Hoppa till innehåll

Europeiska dataskyddsstyrelsen – tionde plenarsessionen: Val av ny vice ordförande, svar till parlamentsledamot In’t Veld, tredje årliga översynen av Privacy Shield

Utgivningsdatum 16.5.2019 13.57 | Publicerad på svenska 4.6.2019 kl. 10.41
Pressmeddelande

Den 14 maj och den 15 maj höll Europeiska dataskyddsstyrelsen, som består av EES-ländernas dataskyddsmyndigheter och Europeiska datatillsynsmannen, sin tionde plenarsession. Under plenarsessionen diskuterades ett brett spektrum av ämnen.

Val av ny vice ordförande

Ledamöterna i styrelsen valde Aleid Wolfsen, ordförande för den nederländska tillsynsmyndigheten, som ny vice ordförande. Han ersätter Willem Debeukelere vars arbete ordföranden i Europeiska dataskyddsstyrelsen Andrea Jelinek tackade för. Tillsammans med vice ordförande Ventsislav Karadjov kommer Aleid Wolfsen att stödja EDPB:s ordförande i hennes arbete under de kommande åren. Dr. Jelinek tillade: ”Allmänhetens intresse av dataskydd är högre än någonsin. Jag ser fram emot att samarbeta med Aleid och Ventsislav i kontakterna med andra aktörer på dataskyddsområdet.”

Aleid Wolfsen tillade: ”Under de kommande åren är det vårt ansvar att leverera  kvalitativ vägledning och goda råd. Jag kommer som vice ordförande att ta ansvar för att vi beaktar alla synpunkter och att vi i slutändan talar med en röst.”

Svar till ledamoten Sophie In’t Veld angående uppkopplade fordon

Europeiska dataskyddsstyrelsen antog ett brev som svar på ledamoten Sophie In ’t Velds brev den 17 april 2019 ifråga om utlämnande av bilförares personuppgifter till biltillverkare och tredje part, utan uttryckligt samtycke, särskilt och informerat samtycke från föraren, och utan korrekt rättslig grund. I sitt svar framhåller Europeiska dataskyddsstyrelsen att medlemmarna i EDPB och deras internationella kolleger antog en resolution vid det Internationella dataskyddsmötet 2017 om uppgiftsskydd i automatiserade och uppkopplade fordon och att artikel 29-gruppen antog sitt yttrande 3/2017 om behandling av personuppgifter inom ramen för samverkande intelligenta transportsystem (C-ITS).Frågan kommer också att behandlas i enlighet med Europeiska dataskyddsstyrelsens arbetsprogram 2019–2020.

Tredje årliga översynen av Privacy Shield

Europeiska dataskyddsstyrelsen har utsett företrädare för den tredje årliga översynen av Privacy Shield. Österrike, Bulgarien, Frankrike, Tyskland, Ungern och Europeiska datatillsynsmannen kommer att företräda styrelsen under översynen.

Mer information:
dataombudsman Reijo Aarnio, tfn 040 520 7068, reijo.aarnio(at)om.fi

Tillbaka till toppen